SDA: Nobelov odbor se svstao na stranu negatora genocida

SDA: Nobelov odbor se svstao na stranu negatora genocida
Arhiva

''Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog odbora, kojim se svrstao na stranu negatora genocida'', priopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Peter Handke se s uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizirani svijet. Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma", istaknuto je u priopćenju.

Nije slučajno, podsjećaju iz SDA, da je među najglasnijim u odbrani Handkea Emir Kusturica, koji je počinio sličnu izdaju svih ljudskih i moralnih principa.

"Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, komšiluk, prijatelje, vjeru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima. Iz Beograda je promatrao rušenje hiljadu bosanskih džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konc-logora, masovna silovanja i pokolje desetina hiljada nevinih muslimana. Izdaju je u tim crnim vremenima 'zakitio' i promjenom vjere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići sa moralnog dna kojem po vlastitom izboru pripadaju i koje zaslužuju", poručeno je u priopćenju.