SDA bi da "Al-Jazeera" sanira "hrvatski" radio Orašje

hrvatski radio orašje, Orašje
U burnoj raspravi i ocjeni stručnosti ljudi koji su se u ratnim vremenima kroz ovu radio postaju iskazali, javljali su se raznorazni „stručnjaci“ u općinskom vijeću zaduženi ponajviše za kritike i ocjene tuđih radova, a da se pritome nigdje nisu dokazali. Pojedinci bez radnog staža i koji nikad nisu nigdje ni radili, neki bez ikakve stručne spreme i kompetencije za ocjene tuđih radova, a poneki su i krivično gonjeni.

Tako se za riječ javio i Tahir Redžepović predstavnik SDA općinskog vijeća Orašje i izjavio da je ranije bio „na važnim sastancima u Sarajevu“ i da je otprije voljan da ubaci kapital katarske "Al-Jaazire" od 50.000 KM godišnje za saniranje dugova radija Orašje ali da je uvjet „Al-Jaazire“ da se vjerski program emitira po 3 minute ujutro, u podne, popodne i navečer te koristeći za ove termine islamske, čak niti bošnjačke izraze.

Valjda da ublaži svoju izmišljotinu i pustu želju za „navodni zahtjev i ponudu Al-Jaazire“ rekao je da je ideja da se za taj novac propagira po 3 minute više puta dnevno i muslimanski i katolički i pravoslavni vjeronauk putem radija.

Za neupućene "Al-Jaazira" je arapska RTV postaja sa sjedištem u Dohi (Katar) i protuteža američkom CNN-u sa oko 1000 svojih izvjestitelja diljem svijeta.

Ujedno se i pobunio na istoj sjednici općinskog vijeća što u nadzornom odboru JP Komunalac Orašje nema niti jednog Bošnjaka, te da će se žaliti ombudsmanu, našto su ga ostali vijećnici podsjetili da je direktor tog poduzeća Bošnjak.

Osim toga svima je poznato da u Orašju, pogotovo u novoj bolnici i domu zdravlja, te duhanskoj kao najvećim institucijama broj uposlenih Bošnjaka prelazi za duplo od nacionalne zastupljenosti.

Svima je poznato koliko se Tahiru Redžepoviću prevalilo preko ruku humanitarnih pomoći preko „Merhameta“ čiji je glavni logističar u Orašju bio upravo on, te je biznis sa staklom, pečenjarnicom kave, pekarama i bojama-lakovima samo paravan za slične rabote. Ali nitko nezna gdje je i kako sve to i završilo, tako da se sumnja i u ove kombinacije sa Al-Jaazirom i njenim uvjetima za radio postaju Orašje.

I da povučemo paralelu oko ipak hrvatske radio postaje Orašje:

Kada je ova legendarna ratna hrvatska radio postaja Orašje izgubila svoj hrvatski prefiks u miru, kao i ostale slične institucije, zbog toga što je SDA i federalna ekipa dugo vremena radila na ukidanju tog prefiksa „hrvatski“ nekako je sve to tiho prošlo i nitko od posavskih intelektualaca nije digao svoj glas i tražio da se jasno izjasne o tome. Kako je onda ostao HNK u nazivu Orašje?!

Podsjetimo se hrvatski radio Orašje je morao postati nakon rata „Radio Orašje“  silom nepravednog zakona, naknadno, nametnutim i preglasavajućim putem (kao i ukidanje naziva „Županija“ na državnoj razini, mada je kanton strani izraz).

Možda bi se stanovnici oraškog sela Donja Mahala trebali pobuniti i tražiti ukidanje osmanlijski nametnutog imena sela jer se to hrvatsko selo prije turske imperije zvalo Trgovište a jedno vrijeme i Utorkovište.

U drugim dijelovima BiH to druga strana potiho i bez puno pompe i napravi, pa se na putu Orašje-Tuzla u čas posla nakon rata selo Mijatovići primenova u Mihatoviće jer, vjerojatno, iza svih ovih ratova nepreosta od Mijatovića ni traga ni glasa, pa na kraju i življa da digne svoj glas.

Iz tog razloga onda SDA i ostalima nebi trebalo smetati što je Dodik ukinuo sve prefikse „bosanski“ za gradove u BiH jer povijesno a ako hoćete i SDA-logički to su i srpski i hrvatski i bošnjački gradovi a nikako samo bosanski.

Sve dok u BiH bude ovakvih "Zakona", logike, uvjetovanja, nametanja i podmetanja nepiše nam se dobro. Ali svi se nadamo da je hrvatski narod kroz povijest ipak nešto naučio.

Darko Dominiković/posavsli-obzor.info