Schwarz-Schilling: Treći entitet bio bi korak nazad za BiH, ali Hrvati trebaju dobiti svoju regiju

Iako u godinama, ovaj njemački političar i bivši savezni ministar i dalje pomno prati događaje u BiH. Komentirao postizborne razgovore i posebno hrvatsko pitanje.

Kako komentirate dosadašnje razgovore o formiranju vlasti nakon listopadskih izbora?

- Najvažnije je da lideri stranaka moraju imati zajednički cilj. Nije to samo pitanje idemo napraviti vlast, pa ćemo vidjeti kako dalje. Mora se napraviti zajednički program za sljedeće četiri godine, koji će se zakoni donositi i koji će biti prioriteti.

Nije neophodno da na svim razinama vlasti imamo istu koaliciju. Ne moraju iste stranke biti u vlasti na državnoj razini, entitetskoj i u županijama. To može biti princip odozdo prema gore, pa da u jednom entitetu imamo vlast s jednim strankama i jednim prioritetima, ali u drugom drugu vlast i drukčije prioritete. Isto važi i za županije, jer svi imaju svoje specifičnosti i različite izborne rezultate. Lijepo bi bilo da imamo istu koaliciju svugdje, ali ako to nije moguće, normalno je da se radi ono što može.

Nakon ovih izbora u fokusu je ponovo tzv. hrvatsko pitanje, a mnogi ključ koalicije i novih vlasti vide upravo kod hrvatskih stranaka. Nedavno je bilo govora da se za ovo pitanje zainteresirala i njemačka kancelarka Angela Merkel?

- Ne znam za to. Koliko znam, svi ti razgovori koje je kancelarka vodila sa bh. dužnosnicima bili su generalne prirode. Ali, Hrvati moraju razmišljati o svojoj budućnosti, kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na druge narode. Možda bi se trebalo razmisliti o boljem načinu formiranja županija u Federaciji BiH. Hrvatska strana mogla bi imati jednu regiju u kojoj bi dominirala, kao što je to slučaj s Bošnjacima i Srbima u RS.

Mislite na uspostavu trećeg entiteta?

- Ne kao pravi entitet, više bi to bilo ujedinjenje nekih županija u jednu glavnnu županiju, da ne bude deset županija, nego pet ili četiri. To se može uraditi, a Hrvati mogu zahtijevati uspostavu nekog odbora koji bi reformirao Federaciju i pozvati i druge stranke da u tome sudjeluju. Ne da bi se napravio treći entitet, to bi bio korak natrag. Potrebno je cijelu Federaciju gurnuti naprijed. Ako već RS ne želi sudjelovati u takvim reformama, onda treba popraviti stvari u FBiH.

Šta očekujete od SDP-a BiH, koji je dobio najviše glasova u FBiH?

- Stranka Zlatka Lagumdžije, SDP BiH, ima dobru ideološku poziciju da želi biti neovisna od nacionalnih stranaka. Ali, čak ako bude morao surađivati s nacionalnim strankama, poput SDA ili HDZ-a BiH, on mora osigurati da ne bude nikakvog nacionalnog veta.

Lagumdžija mora osigurati da se ide demokratskim putem i s većinom glasova, a ne glasovima veta ili blokade. On mora postaviti uvjet da se zajedničkim djelovanjem neće naštetiti razvoju BiH.

Vize su davno trebale biti ukinute

- Nije uopće bilo dobro što je BiH čekala godinu nakon Srbije i Crne Gore da dobije bezvizni režim. Trebalo se to uraditi ranije. Jasno da mi je drago što se to dogodilo i što su neki od europskih zastupnika, poput Doris Pak (Pack) ili Tanje Fajon, uradili mnogo na tome. EU mora ispunjavati svoje obaveze i shvatiti da se nije smjelo ovoliko čekati na ukidanje viza.

dnevni avaz