Schmidt: Njemačka vlada će odlučiti hoću li biti novi visoki predstavnik za BiH

Christian Schmidt
phototek.net

Njemački političar Christian Schmidt izjavio je kako je njegova kandidatura za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini stvar njemačke vlade odbijajući komentirati navode kako je takva oduka već donesena, objavili su u ponedjeljak mediji u BiH, prenosi Hina.

"Moje zanimanje za Bosnu i Hercegovinu je ograničeno na pomoć, kada je to potrebno, u djelovanju izbjegličkog kampa u Unsko-sanskoj županiji", kazao je Schmidt kako ga citira portal "Dnevnog avaza".

Dodao je kako je odluka o njegovom dodatnom angažmanu koji bi bio vezan za BiH stvar ministarstva vanjskih poslova Njemačke a najave da bi upravo on naredne godine mogao preuzeti dužnost visokog predstavnika za BiH opisao je kao glasine koje ne želi komentirati.

Schmidt je zastupnik u njemačkom Bundestagu a istaknuti je član Kršćansko-socijalne unije (CSU), stranke koja je dio vladajuće koalicije u toj zemlji. Obnašao je dužost saveznog ministra za poljoprivredu a sada je posebice angažiran na vanjskopolitičkom planu.

On je navodni kandidat njemačke kancelarke Angele Merkel za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH i na tom bi mjestu trebao naslijediti austrijskog diplomata Valentina Inzka koji tu dužnost obnaša još od 2009. godine.

Sam Inzko je prošlog tjedna najavio kako u narednoj godini očekuje "robusniji angažman" međunarodne zajednice u BiH no nije izravno potvrdio da će ga naslijediti Schmidt.

Dugododišnji zastuponik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Josip Juratović vjeruje kako je to ipak moguće i smatra da bi Schmidt bio dobar izbor za poziciju visokog predstavnika jer je političar s dugodoišnjim iskustvom a uz to se snažno zalaže za jačanje odnosa između Njemačke i zapadnog Balkana.

"Njemačko zalaganje, a i sam sam dio te politike, uvijek je bilo za mir i stabilnost u Europi, a toga nema bez mira i stabilnosti na Balkanu", kazao je ranije Juratović za portal Klix.

Istaknuo je kako je zapadni Balkan unutarnje dvorište EU kojega se ne može pasivno promatrati i čekati kakav će novi problem stvoriti lokalni akteri.

"Mora se riješiti pravni sustav, pod hitno suzbiti korupcija i na kraju krajeva ne može se izbjeći ono što je odlučeno presudom "Sejdić - Finci". Moram biti izravan: Europa se neće prilagođavati BiH, nego se BiH treba prilagoditi EU ako želi biti dio nje", kazao je Juratović.