'SAZAD' Istraga oko prijema prvog oboljelog od koronavirusa u Mostaru i dalje traje

Tužiteljstvo HNŽ Mostar SKB Mostar koronavirus
hercegovina.info

Pacijent broj jedan ne zabrinjava. Sada tražimo tko je nulti pacijent, odnosno onaj tko ga je inficirao, kazali su na konferenciji za tisak 18. ožujka ove godine mostarski liječnici.

Prošlo je od tada više od osam mjeseci, pacijent broj jedan je preminuo, a kako se i gdje zarazio nikada nije utvrđeno, pa smo u Mostaru suzbijanje koronavirusa počeli od prvog pacijenta, a danas svakodnevno brojimo do sto.

Prvi otkriveni oboljeli od koronavirusa u Mostaru preminuo je 30. ožujka, a u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru primljen u noći sa 16 na 17 ožujka. Način prijema pacijenta, u atmosferi kada je sve bilo pripremljeno za dolazak koronavirusa s ciljem njegova što efikasnijeg suzbijanja, rezultirao je istragom.

Ona se fokusirala na to odakle koronavirus pozitivnog u srcu bolnice na Brijegu, ili što bi rekao ravnatelj “sazad”, a bila je pripremljena cijela odvojena bolnica u gradu i tim liječnika.

Istraga je, kako je potvrdila za naš portal glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ-a Ana Raič i dalje u tijeku.

Na samom početku(fotografija) Tužiteljstvo je priopćilo da će radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne odgovornosti za neko od kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, kako od pacijenta koji je sada već preminuo, tako i od liječnika koji je sudjelovao u njihovom prijemu u bolnicu, Tužiteljstvo izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, te saslušati i svjedoke.

Trenutačno se provode određena vještačenja, nakon čega će tužitelj odlučiti o daljem tijeku postupka u ovom predmetu, potvrdila nam je u telefonskoj izjavi Raič.

Podsjetimo, o načinu prijema pacijenta, koji je i bio najsporniji, saznalo se iz glasovnih poruka nekoliko medicinskih zaposlenica, koje su prijateljima poslale zvukove kako je koronavirus pozitivni smješten preko veze na Plućno, te tek naknadno premještenom na Infektivni odjel. Te snimke brzinom munje obišle su cijeli grad, te se bolnica našla pod neugodnim povećalom javnosti.