SATTLER SA ČELNIM POLITIČARIMA Europljani požuruju izgradnju autoceste kroz BiH

Koridor 5c Počitelj

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, bio je domaćin trećeg sastanka na visokom nivou o Koridoru Vc, na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji u pogledu ovog ključnog, kapitalnog infrastrukturnog projekta te o budućim planovima. Fokus sastanka bio je na ubrzanju radova te unapređenju i ubrzanju procesa kandidiranja i procedura odobravanja projekata.

Sastanku su prisustvovali najvažniji sudionici u procesu završavanja radova na Koridoru Vc, uključujući  predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, direktora Stalnog tajništva Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, nadležne ministre, direktore javnih poduzeća za autoceste, kao i predstavnike Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ambasador Europske unije Sattler naglasio je da je Koridor Vc važan prioritet Europske unije u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan.

"Drago mi je da je od posljednjeg sastanka na visokom nivou, došlo do konkretnog poboljšanja u vidu potpisivanja sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava EU te da štaviše, radovi na više dionica napreduju bez većih zastoja, uprkos krizi uzrokovanom Covid-19. Također iščekujem da vlasti brzo iznađu rješenje za pitanja vezana za otvaranje mosta Svilaj, te zaobilaznice u Zenici. 

Koridor Vc je infrastrukturni projekat od velikog značaja kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za regiju i EU. Iz tog razloga zabrinjava to što procesi koji vode do efikasne isplate bespovratnih sredstava i zajmova i dalje traju predugo. Pozivam sve uključene u proces da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da Koridor Vc bude završen do 2028. godine kako je planirano".

Europska unija je najveći donator Koridora Vc, dodijelivši preko 230 milijuna eura bespovratnih sredstava za 13 projekata izgradnje u BiH, uključujući izgradnju mostova Svilaj i Gradiška.

Tijekom sastanka, predstavnici vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje priprema i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor Vc. Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke istaknuli su svoju spremnost da pomognu u tom pravcu.

Europska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Europskom unijom, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje delegacije EU u BiH.