SASTANAK VLADAJUĆIH Trojka, SNSD i HDZ tvrde da su usuglasili set zakona od velikog značaja za europski put

Milorad Dodik, Dragan Čović, Nermin Nikšić
Hercegovina.info

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon održanog sastanka lidera stranaka državne koalicije u zgradi Parlamenta BiH izjavila je da su na sastanku uspjeli usuglasiti nekoliko zakona koji su od velikog značaja za europski put BiH, piše Klix.

Sjednica Zastupničkog doma PS BiH u Kolovozu

Krišto je priopćila da će se za 22. kolovoz zakazati sjednica Zastupničkog doma PS BiH na kojoj će se zakoni uputiti u proceduru. Predloženo je da se formiraju radne grupe koje će raditi na nacrtima zakona iz oblasti pravosuđa. Na razini Vijeća ministara će se formirati radne grupe koje će podrazumijevati predstavnike izvršne vlasti.

"Čim se svi zakoni usuglase, a sad su dobrim dijelom usuglašeni, uputit će se u parlamentarnu proceduru", rekla je ona.

Krišto je poručila da lideri nastavljaju razgovore te da će uslijediti sastanak na ovoj razini čiji će domaćin biti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a koji će se održati prije zakazane sjednice.

"Na tom sastanku bismo trebali utvrditi sve što je danas dogovoreno i na kojem bi se utvrdio dnevni red kako bi se usvojili svi zakoni koji su potrebni svima nama i kako bismo ubrzali europski put", rekla je ona.

Dodik najavio popunjavanje Ustavnog suda

"Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor. Sjednica će biti održana 22. kolovoza, bit će popunjeno Vijeće ministara i doneseni zakoni", rekao je Dodik.Također je kazao da će biti formirane radne grupe u pogledu svih segmenata pravosuđa koje će imati zadatak da predlože nova zakonska rješenja.

Lider SNSD-a je naglasio i da se razgovaralo o pravosuđu, odnosno o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. "Dogovorili smo se da se formiraju radne grupe za sve segmente pravosuđa koje će predložiti rješenje. U tom periodu treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH. Sve što je dogovoreno stojim iza toga", zaključio je Dodik.

Nikšić: Nema alternative razgovoru

Federalni premijer Nermin Nikšić je iskoristio priliku da se prisutnima zahvali, naglasivši da nema alternative razgovoru.

"Bitno je da svako iznosi svoje stavove. Mi smo uspjeli usuglasiti jedan set europskih zakona koji bi trebao da ide na sljedećoj sedmici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, koji, ukoliko bude usvojen, pravimo ogroman iskorak ka kandidatskom statusu BiH", kazao je Nikšić. Dodaje da ne bi bilo prvi put da se nešto dogovore, a da se to ne ispoštuje.

"Učiniti ćemo sve, barem smo to jedni drugima kazali i zbog toga, kako je Krišto navela prije sjednice Predstavničkog doma, imat ćemo još jedan sastanak na kome ćemo probati sve to da još jednom potvrdimo, te ono što smo se dogovorili kako bi taj set zakona imao prohodnost", naveo je.

Ističe da bi to bila jako dobra poruka prema partnerima u Europskoj komisiji i u Europskoj Uniji.

"Vlasti u BiH žele da rade na ispunjavanju 14 prioriteta koje su potrebne za kandidatski status. Ovdje smo da damo izjavu da kažemo o tome bez prevelikog detaljisanja da ponovo ne dođemo u situaciju da imamo različita tumačenja", zaključio je.