SASTANAK U Predsjedništvo BiH dolazi jedan od važnih Bidenovih ljudi za nacionalnu sigurnost

Predsjedništvo BiH Komšić, Cvijanović i Bećirović
Fena

Predsjedništvo BiH potvrdilo je da će u ponedjeljak u Sarajevu boraviti glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD Jonathan Finer. On će se sa članovima Predsjedništva BiH sastati u ponedjeljak u popodnevnim satima.

Ovog tjedna je objavljena informacija kako je američki predsjednik Joe Biden zatražio od Finera da u Bijeloj kući nastavi obnašati ulogu zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC), čime su prekinuta nagađanja o njegovom prelasku u State Department.

Šef kabineta Bijele kuće Jeffrey Zients nazvao je Finera 'neophodnim' i naglasio veliko poštovanje koje predsjednik ima u njegovo iskustvo i uvide. Finer je ranije slavio za prvog kandidat za mjesto zamjenika državnog tajnika, a očekivalo se da će biti dobrodošao nazad u State Department u svjetlu njegovih prethodnih uloga tokom Obamine administracije, piše 'Dnevni avaz'.

Međutim, njegov značajan doprinos naporima Bidenove administracije da podrži Ukrajinu protiv Rusije, kao i njegov čvrst odnos sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jake Sullivanom, pokazao se ključnim u odluci da ostane u NSC-u.

Finer je početkom veljače razgovarao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem u Washingtonu.

Tada je potvrdio opredijeljenost Sjedinjenih Država prema suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine te naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti pozivati na odgovornost destabilizirajuće aktere koji potkopavaju državu i Dejtonski mirovni sporazum.

Pozvao je lidere da iskoriste zamah i pomognu u usvajanju ključnih reformi vladavine prava koje bi ojačale borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali i prenio važnost poduzimanja koraka za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i diversifikaciju opskrbe zemlje energijom, da bi se odmaklo od ruskih izvora.