SASTANAK ČOVIĆ-INZKO: Kako će BiH u Europu s OHR-om i PIC-om?

dr. Dragan Čović, Valentin Inzko
Ovo je prvi sastanak dužnosnika nakon što se Čović pismom požalio OHR-u i veleposlanicima PIC-a na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

Kako je uoči sastanka rekao, BiH će imati otvorena vrata na europskom putu, ali i da mu nije jasno kako netko može zamisliti da idemo dalje u razradi tog puta ako unutar sebe imamo Ured visokog predstavnika (OHR) i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

- To moramo sami riješiti. Točno, strategija čitave moje politike koju vodim personalno kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ono što radim kroz stranku i HNS, jeste da u ovom izbornom ciklusu to moramo završiti - rekao je Čović.

On je, kako prenosi Dnevni avaz, kazao kako će razgovor s Inzkom promijeniti u drugu dinamiku i kako je njegov zadatak da odmah u listopadu i studenom ove godine nametne rješavanje pitanja Sejdić-Finci i reorganizacije BiH.

- Više vremena nemamo i zato sam ja ovoliki pobornik euroatlanskog puta. Taj put će nas natjerati da to moramo riješiti - poručio je Čović.

Smatra da Daytonskim mirovnim sporazumom građani BiH nisu dobili državu s greškom, ali jesu dobili nesavršeno uređenje koje ne može funkcionirati što se prema njegovim riječima više puta pokazalo u praksi.

Podsjećamo, Čović je nedavno pisao Inzku i veleposlanicima PIC-a kojim se požalio na nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. U pismu je naveo kako su primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, na žalost izrazito brojni.