SASLUŠAVANJA POLITIČARA SU SAMO SHOW ‘Visoka korupcija se u BiH ne radi’, tužitelji padaju k’o kruške, politika mirno plovi

Milorad Dodik
BN

U kontekstu saslušavanja Milorada Dodika u Tužiteljstvu BiH, nakon što je Dodik sedmoj sili poslao srednjak treba se prisjetiti nedavno objavljenog snimka čelnog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića i donedavne glavne tužiteljice Gordane Tadić. 

Mehmedagić je Tadić, preslušao je precizno BIRN, predložio da rade veće i jače predmete korupcije jer je “korupcija stala” te da “fali velikih stvari”.
“Visoka se ne može raditi”, konstatirala je na to zamjenica glavne tužiteljice koja je također nazočila sastanku, nakon čega je Mehmedagić odgovorio da može i da oni rade srednju korupciju “da bi narodu dali da se nešto radi”. 

Milorad Dodik jučer je saslušan zbog kupovine vile u elitnom naselju Dedinje u Beogradu, o čemu se pisalo prije više od 10 godina.

Riječ je o milijunski vrijednoj trokatnici od 342 kvadrata, sa dvorištem i garažom koja se nalazi u sklopu zgrade. Dodik je tu nekretninu kupio 2007. godine kada je bio premijer Republike Srpske (RS), objavio je CIN.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2009. godine otkrio da je Dodik morao platiti vilu da bi bio upisan kao njezin vlasnik, ali je kredit za njenu kupovinu dobio tek osam mjeseci kasnije. 

Dodik je u Narodnoj skupštini RS-a u srpnju 2009. rekao da ima vilu u Beogradu, ali da je pod hipotekom te da ju je iznajmio jednom stranom predstavništvu i da od te najamnine otplaćuje kredit. 

Novinari CIN-a su otkrili da je vila pod hipotekom na iznos 750.767 eura. No, vrijeme dobivanja kredita, upisa hipoteke i vlasništva se nisu podudarali. Ostalo je povijest. Još 2016., i tada za političke potrebe, Tužiteljstvo BiH je objavilo da se vodi istraga protiv Dodika.

Tadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Goran Salihović potvrdio je da se, u okviru afere “Pavlović banka”, provodi istraga i protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika.

U izjavi za bijeljinsku BN televiziju Salihović je potvrdio i kako su se istrage u slučajevima “Bobar banka” i “Pavlović banka” našle pred optužnicama.
Dodao je i da se u ta dva slučaja istraga provodi protiv više osoba te da protiv Milorada Dodika “nema vezanih predmeta”.

“U slučaju ‘Pavlović banke’ postoji istraga i protiv Milorada Dodika. Neke predmete koji su ranije bili po anonimnim prijavama ili prema nekim prijavama koje nisu bile dovoljne da bi išle u dalju fazu, mi smo zatvorili i zatvorit ćemo. Kao i kod svakog drugog građanina, tako i kod njega, naša je obaveza da ispitamo i istražimo ove segmente, pa ćemo vidjeti da li ima tih elemenata ili nema”, kazao je tada Salihović.

Šest godina nakon toga, Tužiteljstvo po istoj stvari saslušava Dodika, on slobodno šeće, maše srednjakom, i ne samo medijima, nego i ovakvom Tužiteljstvu i državi u kojoj živimo. Salihović, kako znamo arhiviran, suspendiran, smijenjen, te se sam našao na meti optužnica, a predmet Dodik je zamro. 

Iza Salihovića došla je Gordana Tadić, u čijem je društvu izrečeno da se “visoka korupcija u BiH ne radi”, a trenutačno je glavni tužitelj Milanko Kajganić. 
Očekivati je da će po pitanju Pavlović banke i Dodika uraditi koliko i prethodnici - Ništa, a da se i sam mora paziti sudbine prethodnika. 

Međutim, niska i sitna korupcija, duhan, cigarete, koji metar drva, to se u BiH radi. Jer, kako lijepo reče Osmanagić treba narodu na narodu pokazati ipak da se nešto radi.