FOTO  Saša Dalipagić dobio plaketu i zahvalnicu od Vanjskotrgovinske komore

saša dalipagić

Tom prilikom zamjenik je istakao da je međunarodni prijevoz roba i putnika vrlo bitan i važan segment ukupnog gospodarstva BiH. Prema dostupnim podatcima taj sektor upošljava oko 37.000 djelatnika koji ostvaruju oko 5% bdp BiH. Veliki broj kompanija koje se bave međunarodnim cestovnim prijevozom spada u vrh gospodarstva BiH prema ostvarenim poslovnim rezultatima, premda se može reci da prijevoznici posluju u složenim i otežanim uvjetima. Tu se misli na konstantno povećanje troškova poslovanja prijevozničkih kompanija uvjetovanih stalnim povećanjima cijena goriva, maziva, autodijelova, autoguma, te cijena registracija, cestarina itd. Otežavajuća okolnost za međunarodne prijevoznike su i administrativni i financijski nameti koje im nameću druge zemlje u kojima obavljaju poslove prijevoza, a posebno Europska unija s kojom BiH ostvaruje najveću trgovinsku razmjenu oko 70%, a u čemu prijevoznici imaju veliku i aktivnu ulogu po prirodi svoga posla.

Zamjenik je istakao i da na težak položaj prijevoznika utiče i stalnim, može se reći, akutni problem nedostatka cemt, bilateralnih i drugih dozvola potrebnih za obavljanje međunarodnog teretnog prijevoza. Na kraju je zamjenik Dalipagić istakao da Ministarstvo komunikacija i prometa kontinuirano pomaže prijevoznike posebno u zakonskoj i podzakonskoj regulativi, istu usklađujući s europskim normama i standardima kako bi se naši prijevoznici sto prije integrirali u europski prometni sustav i u njemu uspješno funkcionirali. Ovom prilikom je zamjeniku Dalipagiću uručena plaketa i zahvalnica od Vanjskotrgovinske komore za doprinos i podršku u organizaciji tradicionalnih susreta BiH međunarodnih prijevoznika.

Na marginama konferencije zamjenik Dalipagić se sastao s Elenom Shatberashvili koja je menadžer radne grupe Međunarodnog prometnog foruma zadužene za distribuciju dozvola za obavljanje teretnog prijevoza. Tom prilikom zamjenik je zahvalio uvaženoj gošći i zamolio je da i ubuduće u svojim mogućnostima sto vise podržava BiH u ovoj oblasti.