SARAJEVSKU ŽUPANIJU 'UGROZILO' PAR GOLIH STRAŽNJICA Tvrde iz SDA da štetne golotinje nije bilo dok je njih bilo, uistinu nije bilo ni toga ni bilo čega drugog

Performans Pozorište
Halid Kuburović/Facebook

Županijska organizacija Stranke demokratske akcije danas je organizirala konferenciju za tisak, koja je simbolično počela u 11.55 sati, s porukom da je za Sarajevsku žapaniju i njezine građane, nastupilo “5 do 12”, prenosi Klix.

Konferencija je održana povodom, kako je navedeno, “nemilih scena koje su uznemirile građane Sarajeva, ali i BiH koje su prije dva dana zabilježene na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i za vrijeme održavanja tzv. Parade ponosa.

Mahir Dević, šef kluba zastupnika SDA u Skupštini Sarajevske Županije, kazao je da svaka vlast, pa i ova županijska, mora da štiti ustavni poredak u SŽ.

"Mi smatramo da je ova vlast potpuno nesposobna da zaštiti ustavnopravni poredak građana u SŽ i da ona svojim djelovanjem, odnosno nedjelovanjem, vrši diskriminaciju građana u SŽ. Kakve su to sigurnosne procjene od MUP-a KS u kojim oni kažu da je potrebno da se angažira 1.100 policajaca, da se blokiraju 52 ulice u strogom centru grada, te da se potpuno paralizira život taj dan", kazao je Dević.

Naveo je da tog dana pokopna društva nisu bila u stanju da mrtve iz mrtvačnica prevoze da se obave obredi pokopa i dženaza, da građani nisu mogili izaći iz svojih stanova, bolesni nisu mogli ići kod liječnika, te da je tog dana bila potpuno paralizirano gospodarstvo SŽ u strogom središtu grada.

Dević je najavio da će ispred Kluba SDA tražiti da svi, koji su oštećeni blokadom grada, budu obeštećeni, te da Vlada SŽ, koja je potpuno nesposobna, plati štetu koju je nanijela svim građanima u SŽ.

"Da Vlada SŽ ne kontrolira situaciju o tome najbolje govore deponije smeća, nagomilani problemi prilikom realizacije infrastukturnih projekata. Svjedočimo potpunom kaosu i kolapsu protekle četiri godine u SŽ, kazao je Dević.

Postavio je pitanje vladi SŽ što će poduzeti u smislu odgovornosti direktora Narodnog pozorišta, ispred kojega su organizirne nemile scene, tokomtijekom pozorišnog performansa.

"Mi ne želimo da goli ljudi na ulicama grada zasreću naše građane, povlače ih za ruke i da takvu sliku šalju našoj djeci, to je nodopustivo", smatra Dević. 

Također je postavio pitanje da li normalo da se Vlada KS zadužuje 345 milijuna KM, a paralelno s tim za organizaciju tri LGBTiQ parade potroši oko 1,2 milijuna  KM.

"Zašto premijer KS Edin Forto relativizira i obmanjuje javnost vezano za izjavu svoje stranačke kolegice po pitanju njenih izjava i stava o ezanu u SŽ. Ko će ispred Vlade SŽ zaštititi desetine hiljada vjernika islamske vjere i ko će se ispričati stotinama tisuća građana kojima ezan ne smeta", pita Dević.

Član kluba zastupnika SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić kazao je da su javnost i građani SŽ i cijele BiH prekjučer bili uznemireni scenama koje su imali priliku da vide ispred Narodnog pozorišta, “gdje su pod firmom perfomansa, kulture i umjetnosti, organizirali jednu ‘sodomičnu’ manifestaciju na javnom mjestu”.

"SDA i klub zastupnika javno obećava da ovakve scene građani Sarajeva više nikada neće gledati, ko god u gradu Sarajevo bude na vlasti. Odgovornost je sasvim jasna, na Ministarstvu kulture i sporta i direkotru Narodnog pozorišta Dini Mistafiću. Klub SDA će insistirati da više niti jednog dana on ne može voditi ovu ustanovu", kazao je Zahiragić.

Uistinu mnoge Sarajlije su otišle pod vlašću SDA, tako da uistinu nisu gledale performans, pa se obećanje SDA ispunilo već u prošlosti.