Sarajevski studenti najavili prosvjede, ovo su njihovi uvjeti

zagađenost zraka , BIH, upozorenje, građani, mario nenadić, koronavirus, Sarajevo, prosvjedi, studenti
Arhiva
"Za danas je zakazana hitna sjednica Skupštine Županije Sarajevo, na dnevnom redu je samo jedna točka, a koja se tiče izmjene Zakona o visokom obrazovanju. U okviru izmjena očekujemo da će zastupnici podržati zahtjeve Studentskog parlamenta o mogućnosti prijenosa više predmeta iz ove u narednu studijsku godinu, ukidanju uvjetnih predmeta, plaćanju školarine u ratama, kao i uvrštavanju dodatnog ispitnog roka u tekst Zakona, ovo su zahtjevi koje je Studentski parlament uputio prije više od tri mjeseca", navode iz SPUS-a.

S obzirom da smo ušli u mjesec listopad u kojem počinje i nova akademska godina i da je vremena jako malo, Studentski parlament je u policijskoj postaji Centar najavio studentske prosvjede za srijedu 7.10.2020. godine, koji će biti održani ukoliko skupštinski zastupnici ne podrže njihove zahtjeve.

"Napominjemo da su zahtjevi koje smo uputili privremenog karaktera, zbog izmijenjenog režima nastave usljed izvannrednog stanja u kojem smo se kao studenti našli, što je rezultiralo slabijom kvalitetom nastave na većini fakulteta. Sudeći prema sastancima koje smo održali sa zastupnicima, vjerujemo da će podržati naše zahtjeve i potrebne izmjene, jer nama kao studentima nije mjesto na ulici da tražimo svoja prava, nego na nastavi i da spremamo naše ispite", poručili su studenti.