Sarajevske škole uvele islamski program

islam, škola
Usporedo s tim, u Sarajevskoj županiji niti jedna škola ne izvodi nastavu na srpskom ili hrvatskom jeziku, osim škola koje su u sklopu vjerskih institucija. Otvaranje škola u sarajevskim naseljima Osijek, Ilidža, Ilijaš i Grbavica financirale su arapske zemlje, a iz nadležnih ministarstava tvrde da iste imaju sve potrebne dozvole i da od “bosanskog” plana i programa rada mogu odstupiti do 20 posto. Hrvatski političari smatraju da je to samo jedan dio plana čišćenja Sarajeva koji provodi bošnjačka politika. Iako je jasno da su prava nebošnjaka u Sarajevu ugrožena, poznato je i to da se sa sličnom ili čak identičnom situacijom susreću svi narodi koji predstavljaju manjinu u određenim krajevima BiH.

Ispoštovati zakon

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član zajedničkog državnog Povjerenstva za ljudska prava Ivo Miro Jović kaže da na prostoru BiH nijedan narod nema ekskluzivnost da ima svoju školu, ali da u Sarajevskoj županiji ipak postoji bošnjačka gimnazija. Jović kaže da u sarajevskim školama praktično nema učenika koji nisu Bošnjaci, te da je već provedena čistka u tom obrazovnom sustavu. Kao primjer navodi fotografije učenika koje svakodnevno izlaze u sarajevskim medijima i ispod kojih se, kaže Jović, ne može prepoznati niti jedno ime koje nije u duhu bošnjačke tradicije. Ipak, pojašnjava da je, prema sporazumu sa Svetom Stolicom i u skladu s domaćim zakonodavstvom, vjerskim zajednicama omogućeno bavljenje obrazovanjem u okviru vjerskih zajednica..
Istog mišljenja je i ministar obrazovanja i kulture RS-a Anton Kasipović, koji smatra da je u najmanju ruku nužno takvu odluku vlasti još jednom provjeriti i voditi računa o onim narodima kojih je manje u nekoj zajednici, dodajući da nije siguran da je u Sarajevu sve to do kraja ispoštovano.

Jedan hrvatski prvašić


Predsjednik sarajevskog Županijskog odbora HDZ-a BiH Anton Rill kaže da Sarajevo ima sve manje hrvatske djece i da čak postoje škole gdje prvi razred pohađa jedno ili dva djeteta.
“Većina hrvatske djece ide u Katolički školski centar. Ne znam koliko je važno koji je program na kojem se nastava odvija, kada imamo tako malo naše djece. Ja se borim zbog mladih ljudi da se nađe neki smisao da ostanu i da žive tu, ali realnost je drukčija”, zaključio je Rill. Iz Helsinškog odbora za ljudska prava BiH poručuju da funkcioniranje takvih škola predstavlja još jedan vid segregacije Srba i Hrvata u Sarajevu, te da se na taj način šalje jasna poruka da nisu dobrodošli.
Demokratska inicijativa sarajevskih Srba (DISS) tvrdi da se na području Sarajeva vrši intenzivna islamizacija i da su Srbi, Hrvati i “ostali” građani trećeg reda.
“DISS ima informacije o postojanju takvih škola i ono što znamo i što je očigledno jest da su pod ingerencijom islamskih zemalja. Mogu reći da otvaranje takvih škola, ali i intenzivna izgradnja džamija po Sarajevu, i to u naseljima gdje su pretežito živjeli Srbi i Hrvati, šalje jasnu poruku koliko su pripadnici tih naroda dobrodošli”, zaključio je izvršni direktor DISS-a Jovo Janjić.

Piše: Vanja Bjelica