SARAJEVO Zetra spremna od ponedjeljka, cijepit će se 2.000 ljudi dnevno

Sarajevo koronavirus
Samır Jordamovıc/Anadolija

Radovi na preuređenje sarajevske dvorane Zetra su u punom jeku. Od ponedjeljka će biti u funkciji 30 punktova za cijepljenje koji će dnevno moći primiti 2.000 pacijenata.

Ademir Spahić, glavni medicinski tehničar u JU Dom zdravlja KS, kazao je za N1 BiH kako će u ovoj fazi biti cijepljene osobe starije od 75 godina.

“Koristit će se ulazi A i B na kojima će biti pet administratora koji će skenirati zdravstvenu knjižicu. Osobe koje je nemaju, mogu koristiti osobnu iskaznicu ili drugi dokument koji sadrži JMBG. Sve će biti digitalizirano bez papira”, kazao je Spahić u Novom danu.

Istaknuo je da bi se, u slučaju da Sarajevska županija dobije veći broj cjepiva, broj punktova mogao proširiti. Dnevno bi se moglo cijepiti i 8.000 osoba.

Do tada, naglašava, bitno je da se pridržavamo svih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje. Epidemiološka situacija u SŽ se poboljšava, ali bitno je i dalje biti oprezan. U odnosu na ožujak, u prvih 14 dana travnja zabilježen je drastičan pad prvih pregleda u Covid ambulantama. Bilježi se i pad broja zaraženih od koronavirusa.

“Nažalost, pacijenti nam dolaze malo zapušteni. Novi soj je takav da se klinička slika mijenja iz sata u sat i bitno je brzo reagirati. Mi smo kroz call centre i viber aplikacije krenuli ka pacijentima. Cilj je da što prije dođu u zdravstvene ustanove. Da im uradimo dijagnostiku i damo adekvatnu terapiju kako ne bi došlo do statističkog ishoda”, rekao je Spahić.

Apelirao je na građane SŽ, ali i cijele BiH, da se ne opuštaju kada epidemiološke mjere budu ublažene.

“Ponašajte se kao u lockdownu i pridržavajte svih mjera kriznog stožera”, kazao je.

Govoreći o vakcinaciji novinara, kazao je kako bi bio najsretniji da SŽ ima dovoljan broj cjepiva pa da se i ta kategorija cijepi.

“Moram reći da pojedini liječnici nisu htjeli ulaziti u Covid ambulante. Uzimali su bolovanja kada ih preraspodijele. Sada zovu da ih se stavi na listu za cijepljenje. A novinari su ulazili u covid odjeljenja i ambulante”, kazao je Spahić.

Nakon cijepljenja 75+ stanovništva, slijedi cijepljenje osoba starijih od 65 godina. Nastavak imunizacije prema mlađim kategorijama uslijedit će kada SŽ bude imao dovoljan broj cjepiva za to.