SARAJEVO Svečan dan za župu s 208 duša, na Briješću kršteni blizanci

Briješće - Sarajevo - krštenje
Nedjelja.ba

U župi Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće, kršteni su, 26. rujna 2021. blizanci Leona i Mateo Kokorović. Misno slavlje, uz sudjelovanje 70-ak vjernika, predslavio je župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika. On je na početku istaknuo kako je krštenje blizanaca iznimno radostan događaj za vjerničku zajednicu koja broji 208 duša i u kojoj je tijekom proteklih deset godina bilo ukupno 11 krštenja, prenosi nedjelja.ba.

U kontekstu Svjetskoga dana medija koji se na razini Crkve u BiH obilježavao te nedjelje, u propovijedi je ukazao na potrebu objektivnosti i stvaranja pozitivnoga ozračja u javnosti, ali i na općoj razini međuljudskih odnosa.

Govoreći o važnosti sakramenta krštenja djece koja još nisu došla do dobi uporabe razuma, a koja se krste u vjeri svojih roditelja i kumova, povukao je paralelu s procesom obrazovanja.

"Kada bismo pitali djecu žele li ići u školu, vrlo vjerojatno bi velika većina rekla da neće - jer lakše se igrati nego učiti. Međutim, roditelji i društvena zajednica ne pitaju ih to jer imaju iskustvo da je škola važan segment odrastanja i da samo obrazovan čovjek može odgovoriti izazovima života koji su pred njim. U tom smislu, ako smo iskusili koliko je vjera važna, također nećemo pitati djecu žele li se krstiti nego ćemo im omogućiti da krštenjem uđu u svijet sakramenata kojima dobivamo obilje Božje milosti", rekao je župnik te potaknuo ponosne roditelje Dejana i Slađanu da budu istinski primjeri u vjeri svojoj djeci, potpomognuti zalaganjem kumova.

Nakon svete mise, na kojoj je pjevao župni zbor pod vodstvom Stele Zolote, u župnom je dvorištu organiziran roštilj za sve nazočne čime je upotpunjen radosni događaj za ovu najmanju katoličku vjerničku zajednicu u Sarajevu, utemeljenu 1984., a koju već sedam godina predvodi domaći sin vlč. Vajdner.