SARAJEVO Stiglo još 5000 doza "Vučićeve" AstraZenece, brojne zemlje obustavljaju cijepljenje istom

Aerodrom Sarajevo
Fena

Na aerodrom u Sarajevo stiglo je još 5.000 doza AstraZeneca cjepiva iz Srbije, potvrdila je za N1 glasnogovornica tog aerodroma Sanja Bagarić Arnaut.

Kako je dodala, stigle su danas redovnim letom Air Serbia u 14:50 sati.

Riječ je o cjepivu namijenjenom za cijepljenje zdravstvenih radnika u Federaciji BiH.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je doputovao u Sarajevo s kontingentom od 5.000 doza cjepiva. Vučića i donaciju cjepiva tada su dočekali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

“Došao sam da poručim: ovo je cjepivo za Federaciju Bosne i Hercegovine. Pošto vidim da neki imaju primjedbe – koje god cjepivo hoćete, tražite, mi ćemo ih dostaviti. Mi smo sad naručili Modernu, tako da ćemo imati pet vrsta cjepiva. Koju god budu željeli građani Bosne i Hercegovine, vi je tražite – mi ćemo je dostaviti”, rekao je Vučić tada.

Imunizacija već doniranim cjepivom, nastavlja se po županijama, i to: Županija Sarajevo je dobila 1.050 cjepiva, Tuzlanska 1.000, Zeničko-dobojska 740, Hercegovačko-neretvanskoj je pripalo 550 komada cjepiva, a Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj županiji po 500. Hercegbosanska je dobila 250 komada cjepiva, Zapadnohercegovačka 200, Posavska 100 i Bosansko-podrinjska 50.

Istaknimo da je i Vijeće ministara BiH na današnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio donaciju kojom je Srbija osigurala Bosni i Hercegovini, za potrebe Federacije BiH, dodatnih 15.000 doza lijeka – cjepiva Covishield, proizvođača Instituta za serume iz Indije.

Dodajmo, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je datume kada u našu zemlju stiže cjepivo putem međunarodnog COVAX mehanizma. Kako je objavila, BiH će 23. ožujka dobiti 24.300 doza vakcina Pfizer. Potom će 29. ožujka dobiti 36.000 doza cjepiva AstraZeneca. Na kraju, naša zemlja će 22. travnja dobiti još 76.000 doza cjepiva također AstraZeneca.

Kažimo kako je Bugarska danas privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom nakon što je žena preminula 15 sati nakon što je primila to cjepivo, javlja Reuters.

Iz Bugarske poručuju kako žele da Europska agencija za lijekove (EMA) razriješi sve sumnje u sigurnost cjepiva. 

Bugarska je tako postala 11. zemlja koja je privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom.