SARAJEVO Policija od sutra na ulicama, kazne do 1500 KM, moguć i potpuni lockdown

Sarajevo maske policija
Screenshot/YouTube

Ministar unutarnjih poslova Županije Sarajevo Admir Katica je rekao po završetku cjelodnevne sjednice Vlade Županije Sarajevo, a koja se održala u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom, da će od sutra iz MUP-a ŽS angažirati značajan i veliki broj policijskih snaga na kritičnim točkama i bit će vidljivi građanima ŽS.

“Policijski službenici će izdavati upozorenja i niti jedan život nije skuplji od jedne kazne koja se može platiti. Kazne su od 500 do 1.500 KM i naši policijski službenici će pored upozorenja izricati i kazne. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, potrebno je na sve načine da pojačamo implementaciju mjera koje su u funkciji javnog zdravlja“, istaknuo je Katica za N1.

Kazao je i da će iz MUP-a ŽS raditi na mjerama implementaciji mjera zabrane okupljanja više od 30 osoba na otvorenom i više od 10 osoba na privatnim zabavama i u tim smislu će preduzimati prekršajne sankcije koje su im na raspolaganju.

Pozvao je građane da od sutra poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da se stave u funkciju zdravlja stanovnika.

Nakon što je završena sjednica, premijer Županije Sarajevo Edin Forto rekao je kako su odlučili da idu u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera.

“Nakon cjelodnevnog zasjedanja donijeli smo mjere. Odlučili smo da idemo suštinski u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera. Ako se trend rasta nastavi i ako naši napori ne uspiju u narednim danima, sasvim je moguće da dođe do potpunog zatvaranja”, rekao je on uputivši apel građanima da se čuvaju i poštuju mjere.