Sarajevo nesiguran grad: Zbog velikog rizika ministri otkazali konferenciju JI Europe

... oblasti suradnje u oblasti sigurnosti granica na prostoru jugoistoka Europe u Sarajevu, piše Vecernji.ba.

Poziv i dužnosnicima EU

Ova konferencija koja se redovito održava na najvišoj razini, a kojoj su ovoga puta trebali sudjelovati i visoki dužnosnici Europske komisije jednostavno je otkazana zbog sigurnosnih razloga prouzročenih nasilnim prosvjedima održanih u Sarajevu prošloga tjedna.

Ta konferencija trebala je jučer početi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i to u zgradi zajedničkih institucija koje su bile pod talačkom opsadom prošloga tjedna, a zaključke i preporuke iznjedriti danas.

Večernji list ekskluzivno je u posjedu službene korespondencije između ženevskog centra i domaćih institucija, čiji su predstavnici zabrinuti izgredima i posljedicama, s obzirom na to da sumnjaju u to da vlasti mogu osigurati sigurnost. 
Kako doznajemo, svi ministri sigurnosti, unutarnjih poslova i drugih agencija iz zemalja iz regije otkazali su dolazak, a pozivnica je ranije upućena i povjerenici Europske unije za unutarnje poslove Ceciliji Malstrom koja također nije došla.

Unatoč tvrdnjama nekih domaćih političara, pa čak i pojedinih stranih diplomata, koji više pridonose stvaranju kaosa nego li reda da postoje svi uvjeti, ovaj događaj je najbolja potvrda što o sarajevskom događanju naroda misle susjedne zemlje.

Nesiguran grad

Doznajemo kako su jedan za drugim dolazak u Sarajevo otkazivali ministri. Nakon što je njihov bosanskohercegovački kolega Fahrudin Radončić ponudio da se konferencija ipak održi na drugoj lokaciji izvan zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, niti taj prijedlog nije dobio potporu niti razumijevanje. Na kraju je direktor DCAF-ova ureda u Ljubljani Anton Travner izvijestio sve sudionike iz regije kako se skup odlaže do daljnjega.