SARAJEVO Katedrala u crvenom zbog 340 milijuna progonjenih kršćana u svijetu

progonjeni kršćani, Sarajevo, katedrala, kircheinnot

Vrhbosanska nadbiskupija priključila se u srijedu, 24. studenoga, inicijativi organizacije „Kirche in Not“ te je osvjetljavanjem katedrale u crveno izražena solidarnost s progonjenim kršćanima diljem svijeta.

"Sarajevska prvostolnica Srca Isusova je tom prigodom od 17.00 do 24.00 sata „obojena“ u crveno. Euharistiju u 18.00 sati predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem. Koncelebriralo je 15-ak svećenika među kojima je bio generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić", javlja Fena.

Pozdravivši nazočne na početku kardinal je istaknuo kako misu „prikazuje za sve progonjene kršćane u svijetu da bi ostali hrabri i ustrajni, a za one koji ih progone  da ih Bog takne kako bi se obratili.“ Potom je naglasio da je katedrala obojena u crveno iz solidarnosti s progonjenim kršćanima danas. Govoreći o današnjim stradanjima Kristovih vjernika u Aziji i Africi naglasio je kako se čovjek naježi slušajući te strahote, ali i izrazio žaljenje što se na Zapadu niječu i ignoriraju ti zločini.

„Sloboda vjere je ljudsko pravo. Upravo povodom toga organizacija 'Kirche im Not' pokrenula je akciju 'crvenu srijedu'. Ona zapravo u središte pozornosti stavlja sve te ljude koji su progonjeni. Javne zgrade i crkve diljem svijeta su obojene u crveno“, istaknuo je kardinal te je potom progovorio o liturgijskoj važnosti crvene boje, posebice na Veliki petak.

„Kada govorimo o mučenicima razmišljamo obično o povijesti sve do Rima i velikih progona. Stotine crkava su izgrađene na mjestima gdje su bili mučenici“, naglasio je nadbiskup Vinko te podsjetio na riječi pape Franje da početak trećeg tisućljeća ima više mučenika nego čitavo treće stoljeće za vrijeme velikih progona u Rimskom Carstvu.

Zaključno je podsjetio kako je biti danas kršćanin veoma opasno jer postoji diskriminacija, progon i ubijanje te je naglasio kako u čak 60-ak zemalja svijeta nije zagarantirana sloboda ispovijedanja vjere.

Pred kraj euharistije upriličeno je kratko molitveno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem animirali su ovogodišnji đakoni.

Inače, Kirche in Not međunarodna katoličke humanitarne organizacije s papinskim pravom već godinama posljednju srijedu u studenome diljem svijeta različitim aktivnostima pokušava skrenuti pozornost na kršćane koji trpe zbog svoje vjere. Jedan od načina je iluminacija znamenitih crkvi i građevina u crveno čemu se ove godine priključila i Vrhbosanska nadbiskupija.

Inače, prema podacima organizacije Open doors tijekom 2020. u svijetu se dogodio porast broja progonjenih kršćana. Više od 340 milijuna Kristovih sljedbenika doživjelo je visoku stopu progonstva ili diskriminacije. To znači da se jedan od osam kršćana susreo s nekim vidom progona. Najteža situacija je u „12 crvenih“ zemalja u kojima je razina progona najjača: Sjevernoj Koreji, Afganistanu, Somaliji, Libiji, Pakistanu, Eritreji, Jemenu, Iranu, Nigeriji, Indiji, Iraku i Siriji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.