SARAJEVO I ZENICA Zbog više kaznenih djela izvršen pretres nekoliko poduzeća

Zenicatrans bus stanica Zenica
Zenicablog

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, 12.8.2021. godine, u skladu sa naredbom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije i naredbama Općinskog suda u Sarajevu, realizirali su operativne aktivnosti na području Sarajeva. 

Operativne aktivnosti su provedene s ciljem pretresanja kompjuterskih sistema, servera koji su vlasništvo Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije i nalaze se u prostorijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u svrhu izuzimanja svih podataka zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 229. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine 'Nesavjesno liječenje' i iz člana 383. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja'. 

O realizaciji navedenih naredbi bit će sačinjeni odgovarajući izvještaji, koji će zajedno sa privremeno oduzetim predmetima biti dostavljeni Županijskom tužiteljstvu Sarajevvske županije i Općinskom sudu u Sarajevu, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, postupajući po naredbama Županijskog suda u Zenici i Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije, 12.8.2021. godine privremeno su oduzeli dokumentaciju u Gradskoj upravi Grada Zenica, Zenicatrans – prijevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici. 

U skladu sa naredbom Županijskog suda u Zenici, privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija bit će predati Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije na dalje postupanje i nadležnost. Navedene aktivnosti odnose se na postupanje po predmetu 'Zenicatrans – prijevoz putnika', navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.