ŠARAC I GALIĆ: Maloljetan sam ušao u HDZ, nije to više to; Žele da glas u Tomislavu vrijedi manje

Šarac Galić
Ilustracija

Stipan Šarac, ministar financija u Vladi HBŽ jedan je od 6 osoba koje je HDZ BiH svježe isključio iz stranke. Tu su još četiri skupštinska zastupnika i kolega ministar Petar Galić.

Pitali smo ih da prokomentiraju priopćenje o isključenju koje u ime povjerenstva za Općinski odbor Tomislavgrad potpisuje Jozo Bagarić.  

U stranci od 1990.-te

„Ja sam u HDZ-u od 1990., dakle otkad je HDZ-a, tada sam i ja kao maloljetnik ušao. Međutim, HDZ nije isti, određeni ljudi su promijenili duh HDZ-a. Zbog čega sam izbačen!? Pa zbog toga što sve ono što se izgovara prema vani 'jednakopravnost, konstitutivnost, legitimnost, legitimno predstavljanje' negdje vrijedi, a negdje ne vrijedi. Eto zato“, prokomentirao je ministar Šarac, koji se nalazi među 6 svježe izbačenih bivših članova HDZ-a BiH u HBŽ-u. 
Upitan hoće li vratiti mandat stranci, što se traži u priopćenju HDZ-a, Šarac kaže da mandati i jesu osnovni problem. 

„Priopćenje je napisano u Livnu, a potpisano u Tomislavgradu. Ja nemam problem sa strankom, većina od ovih što se potpisuju su kraće u stranci od mene, a možda su sad na zvučnijim položajima. Mi imamo problem sa različitim tumačenjem, kršenjima statuta i poslovnika. Mi smo tu kao općinski odbor reagirali 3-4 puta u zadnje dvije godine, i prema Središnjici i prema Županijskom odboru, prema svim relevantnim institucijama. Međutim, kadija te tuži, kadija ti sudi, nekome je dozvoljeno kršiti sve, a nekome se natura nešto što nije.

Ja nemam namjeru nešto kukati, žaliti se, nego jednostavno konstatirati stanje kakvo je. Kada su u pitanju mandati, osnovni problem i jeste što su ih dobili zastuopnici iz Tomislavgrada, a ne neki drugi koji su trebali biti i tu je sukus svih problema“, stajališta je Šarac. Istaknuo je da će nova stranka koju su osnovali – Hrvatski nacionalni pomak dati jedno kratko priopćenje za javnost, s par rečenica se osvrnuti na priopćenje o isključenju koje je poslao HDZ BiH i to bi bilo to. 

Pridodaje da samohvala nije lijepa, ali da mora kazati da se se zadnjih 15-tak godina, otkako je ova ekipa zajedno, narod prepoznavao njihov rad. „Mi smo svaki izborni ciklus obnavljali ekipu, davali priliku novim i mlađim ljudima da uđu politiku i da se kandidiraju sukladno svojim sposobnostima, spremi i afinitetima. Mislim da je to i jedini put. Nije normalno da bilo tko bude na jednoj poziciji duže od dva mandata i to je normalno u normalnom svijetu. Ne treba nikoga prekrižiti, nabijati mu hipoteke, ali jednostavno treba dovoditi nove ljude i nove energije. Bilo tko da se zadrži na jednom mjestu duže od dva mandata zasiti se tog mjesta, a zasiti se i okolina njega i upadne se u neku kolotečinu i mislim da je to osnovni problem“, zaključio je Šarac. 

Petar Galić u HDZ BiH se uključio odmah nakon završetka fakulteta. 
„HDZ BiH je tada, prije petnaestak godina bio u oporbi kako na razini općine Tomislavgrad, tako i na razini Hercegbosanske županije. Od tada do danas, zajedno s ostalim članovima Općinskog odbora Tomislavgrad bilježimo samo uspjehe i pobjede, a najveći uspjeh smo ostvarili na zadnjim općim izborima 2018.godine, kada smo na svim razinama ostvarili preko 50 posto ukupnih glasova HDZ BiH u našoj županiji, kada sam i ja izabran za zastupnika u Parlamentu FBiH s preko 5500 preferencijalnih glasova, a također zadnjih 8 godina obnašam funkciju ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi HBŽ-a“, kaže Galić. 

Vrijednost glasa

Dodaje da je problem što se Tomislavgrad, po nekima, mora podrediti Livnu. 
„Izbori su festival demokracije, nakon kojih bi izborni pobjednici trebali valorizirati rezultate, što u našem slučaju nije bio slučaj jer unatoč uvjerljivoj pobjedi sve je učinjeno kako ne bi došli u poziciju odlučivanja i zastupanja glasačkog tijela koje nam je dalo povjerenje. U prijevodu, glas čovjeka iz Tomislavgrada bio bi manje vrijedan u odnosu možda na druge, jer ako dobijete 4200 glasova HDZ-a BiH u županiji u odnosu na 2600 koliko ih je dobio OO Livno i morate se podrediti, postavlja se pitanje ima li smisla izlaziti na izbore, mi na to nikada nismo pristali i to je bio razlog našeg stavljanja na margine i na kraju isključivanja“, istaknuo je. 

Kada je u pitanju vraćanje mandata, ističe da je zakon jasan. 

„Sukladno Izbornom zakonu BiH mandat pripada izabranoj osobi, a ne stranci. Mene je u Parlament FBiH izabrao narod i ja za svoj rad odgovaram samo narodu, koji će znati nagraditi ili kazniti moj rad, a meni ostaje obveza daljnjeg zastupanja interesa Tomislavgrada, Hercegbosanske županije i hrvatskog naroda u Parlamentu što ću i dalje nastaviti činiti“, ustvrdio je.

Stajališta je da su oni koji se pozivaju na Statut stranke, u njegovom slučaju taj isti Statut stavili pod noge i tko zna koji put su pogazili zbog osobnih interesa. „Naime, člana Središnjeg odbora HDZ-a BiH, sukladno Statutu ne može isključiti nikakvo povjerenstvo općinskog odbora nego predsjedništvo stranke, odnosno predsjednik, što je u mom slučaju izostalo. Međutim, ja svoje političko djelovanje nastavljam u Hrvatskom nacionalnom pomaku, odnosno s ljudima s kojima sam prije 15 godina ušao u politiku i cijelo vrijeme djelovao“, zaključio je. 

Podsjetimo, povjerenstvo za Općinski odbor Tomislavgrad koje potpisuje Jozo Bagarić isključilo je 6 članova stranke, među njima i dvojicu aktualnih ministara U Vladi HBŽ – financija i prosvjete.