SANITARNE ISKAZNICE Inspekcija naplaćivala kazne na osnovu zakona koji više ne vrijedi, ministar šuti

sanitarna inspekcija,sanitarna iskazinica,ZHŽ,tomislav pejic,Zakon

Potaknuti brojnim pritužbama gospodarstvenika sa područja Županije Zapadnohercegovačke, koji izražavaju svoje nezadovoljstvo tumačenjem naputka o načinu obavljanja sanitarnih pregleda od strane sanitarne inspekcije ŽZH, istraživački tim portala hercegovina.info odlučio je provjeriti što se krije iza ovoga nezadovoljstva.

Naplaćivali kazne po zakonu koji više ne vrijedi

Određenom broju pravnih subjekata županijska sanitarna inspekcija pisala je kazne u vrijednosti od 2200 KM, iako su zaposlenici imali uredno ovjerene sanitarne iskaznice. Tu činjenicu potvrđuje i objava na stranicama uprave za inspekcijske poslove ove županije.

U objavi na stranici uprave objavljenoj 14. travnja 2023. godine se navodi: Prilikom obavljanja redovitih inspekcijskih nadzora sanirane inspekcije uočen je veći broj slučajeva gdje uposlenici posjeduju ovjerenu sanitarnu iskaznicu, ali se, unatoč tome, poslodavac nalazi u prekršaju. Radi se o kršenju članka 1. Naputka o načinu obavljanja sanitarnih pregleda u Županiji Zapadnohercegovačkoj („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, br. 11/00) – uposlenici su obavili obvezne redovite preglede, ali u zdravstvenim ustanovama izvan općine (grada) u kojoj djeluje subjekt nadzora.
Ovim putem pozivamo subjekte nadzora na dosljednu primjenu odredbi navedenog Naputka.

Sanitarna iskaznica je, kako su za hercegovina.info objasnili iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, osobni dokument koji se može izvaditi bilo gdje na području Federacije Bosne i Hercegovine, a prema odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obvezna je za zaposlenike koji sudjeluju u proizvodnji ili prometu hrane ili opskrbe stanovništva pitkom vodom, za osobe koje obavljaju poslove oko održavanja osobne higijene, njege ili uljepšavanja lica i tijela, za osobe koje obavljaju poslove u osnovnim i srednjim školama te drugim ustanovama za djecu i mlade, zdravstvenim djelatnicima, a obvezne su i za osobe koje rade u wellness centrima, kozmetičkim salonima, brijačnicama, frizerskim salonima, salonima za masažu, salonima za manikuru, pedikuru i sl.

Ukazuju na odluku Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine iz 2013. objavljenu u Službenom glasniku BiH, broj 39/14 u kojoj je ovo vijeće donijelo zaključak kako je dotadašnja praksa prema kojoj privatne klinike nisu mogle izdavati sanitarne iskaznice spriječavala, ograničavala i narušavala tržišnu konkurenciju. Od usvajanja ove odluke,  sanitarne iskaznice mogu se izvaditi kod svih ovlaštenih subjekata koji se bave medicinom rada i vrijede na čitavom području FBiH.

Naputak na koji se inspekcija i ministarstvo pozivaju stavljen van snage 2013. godine

Naputak "O načinu obavljanja sanitarnih pregleda u Županiji Zapadnohercegovačkoj"(članak 145., a sukladno Članku 15. stavku 2. i članku 17. Zakona o zdravstvenoj zaštiti "Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke", broj: 7/99)  iz 2000. godine koji potpisuje tadašnji ministar Darko Kondža stavljen je van snage usvajanjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti ove županije ("Nar. novine Županije Zapadnohercegovačke", br. 3/2013, 21/2017, 23/2020 i 19/2022)

sporni naputak iz 2000. godine

 U novom zakonu jasno je navedeno u članku 207 kako danom  stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje primjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke", broj 7/99).

članak 207 novog zakona

Ministarstvo u međuvremenu prekršilo i Zakon o slobodi pristupa informacijama (ZoSPI)

Ove informacije htjeli smo provjeriti i sa nadležnima. Poslali smo upite na više adresa nadležnih za ovu problematiku, među njima i adresu Ministarstva, Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ.

Na datum 26. travnja 2023. poslali smo na ove adrese e-mail sa sljedećim upitom:

Poštovani,
 
U posljednje vrijeme javio nam se određeni broj gospodarstvenika sa pritužbama o tumačenju naputka o načinu obavljanja sanitarnih pregleda od strane sanitarne inspekcije ŽZH , zavedeno pod objavom na Vašim stranicama dana 14.4.2023 https://uip-zzh.com/Clanak/55-obvezni-zdravstveni-pregledi . 
Akt na koji se Vaše ministarstvo poziva proistekao je iz trenutno nevažećeg Zakona, Naputak o načinu obavljanja sanitarnih pregleda u Županiji Zapadnohercegovačkoj ("Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke", broj 11/2000) koji je van pravne snage.
 
Shodno zakonu o pristupu informacijama molimo Vas da odgovorite na sljedeća pitanja:
 
- Zašto se Vaše ministarstvo poziva na Zakon koji je prestao važiti  donošenjem novog zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke", broj: 3/2013, 21/2017, 23/2020 i 19/2022) donesenog dana 08.02.2013. godine s početkom važenja osmog dana od dana objavljivanja Narodnim novinama i to po članu 207. pomenutog Zakona.
 

Jedini odgovor dobili smo iz ureda Županijskog sanitarnog inspektora:

Poštovani,

Uprava za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke dužna je postupati prema pozitivnim zakonskim propisima pa tako i prema Naputku o načinu obavljanja sanitarnih pregleda u Županiji Zapadnohercegovačkoj ("Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke", broj 11/2000).

Za pravnu osnovanost njegovog važenja molimo Vas obratite se nadležnom Ministarstvu kao donositelju istog.

Ured ministra Tomislava Pejića još je jednom, na datum 4. svibnja upozoren kako se zbog ignoriranja našeg upita nalazi u kršenju zakona o pristupu informacijama:

Poštovani/a
 
Podsjećamo Vas još jednom na naše upite, a sve shodno zakonu o pristupu informacijama. 
 
Hvala
 
 

Iako je riječ o podacima koji su od javnog interesa i od velike važnosti za sve one kojih se tiče, odnosno radnike i poslodavce u ovoj županiji, iz ureda ministra od 26. travnja do 15. svibnja potpuno ignoriranje naših upita. Uz mailove koje smo slali, pokušavali smo dobiti ured ministra i telefonom. Zvali smo više puta tijekom radnog vremena, slušalica je s druge strane ostala spuštena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.