SAMOIZOLIRAJ NAS NJEŽNO Eto izbora, pa mi s Istoka možemo na more

Ljeto u lipnju 2020. u Neumu
Hercegovina.info

Iz faze gdje je građanstvo u vlastitim domovima strahovalo za vlastite živote zbog najavljenog novog virusa vrlo brzo smo uskočili u onu gdje nam je virus mala maca, a bojimo se različitih milicajaca, epidemiologa, stožerologa koji su uzeli sebi za pravo i profesiju da nam ograničavaju ionako ograničene živote, posebno u odnosu na njihove.

Jedan od njih svakako je ministar policije RH Davor Božinović, koji je samoizolaciju za sve koji ulaze iz BiH uveo kada je u cijeloj Hercegovini bilo troje oboljelih, a danas kaže da će ju sutra ukinuti, kada se u Federaciji broji stotinu oboljelih, a u ZHŽ i HNŽ preko osamdeset.

Još pridomeće da je sve bilo u dogovoru sa strukom. Ista ta struka, nositeljica pečata iz BiH dr. Alemka Markotić prekjučer je kazala da virus ne poznaje državljanstvo, te stoga Hrvati iz BiH jelte ne smiju imati prioritet pred ostalima kako bi otišli na posao i drugdje u RH, a živo me baš zanima kako će opravdati odluku da se već od sutra mi istočni susjedi ne samoizoliramo u Hrvatskoj, premda nas je sada već podosta „pozitivno“.

Jedno vrijeme hrvatski stožernici dominirali su nad domaćima. Markotić, Beroš, Božinović ostavljali su dojam smirenosti i dominacije situacijom osobito kad bi upalio live prijenos u Federaciji, pa vidio kako Goran Čerkez upućuje na policiju kada ga pitaju kako antifašisti mogu igrati kolo u Sarajevu, međutim pokazali su da ni oni nisu visokog dometa. Da su poletjeli jesu, al' da su i sletjeli jesu.

Čim se politika za loše odluke počela pravdati strukom, a struka počela pravdati politiku, stigli smo ondje gdje jesmo, da nitko nikome više ne vjeruje, a posebno smo skeptični mi istočni susjedi preko granice. Koronavirus će svakako proći, a neke će se mjere pamtiti. Jedna od njih je svakako i kretanje iz mjesta prebivališta, donošena u HNŽ i ZHŽ. Ona se apsurdnom, premda već odavno nije na snazi, ponovno potvrdila i na slučaju stolačke ribarnice.

U tom se mjestu, dok je mjera zabrane kretanja van mjesta prebivališta bila aktualna, javio prvi uvezeni slučaj iz Trebinja. Najnoviji, ribarnica, je iz Ljubinja. Toliko o korisnosti mjere da iz Mostara ne možeš u Stolac i obrnuto.

Ne treba "stručne" političke odluke olako zaboraviti, kao ni samoizolaciju za istočne susjede. Hrvatska politika prema Hrvatima u BiH ogledala se kristalno jasno u zadnje vrijeme. Kada im ne trebamo onda smo istočno, kada im valjamo onda se ne sjećaju odakle smo, pa nas pišu svojima. I da, u nedjelju su izbori, kako reče Čović malo smo ljuti, a trebalo bi ipak glasovati.

To će vjerovatno biti dodatni "stručni" razlog da se sutra samoizolacija za nas istočne susjede ukine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.