SAMO U BiH Vozače kažnjavaju zbog spore vožnje

promet, kazne, vremenska prognoza, prognoza, vrijeme u BIH

Najčešći prometni prekršaj je prekoračenje dozvoljene brzine, no u BiH ima i onih koji su kažnjeni zbog prespore vožnje. Najveći broj vozača kažnjenih zbog spore vožnje kažnjeno je na području Sarajevske županije.

U Zeničko-dobojskoj županiji nije bilo slučajeva sankcioniranja vozača zbog spore vožnje, dok je u Unsko-sanskoj županiji zabilježeno nekoliko slučajeva. "Vrlo rijetki su slučajevi kažnjavanja zbog spore vožnje iako možemo reći da ima vozača u prometu koji upravljaju vozilom ispod minimalne dozvoljene brzine kretanja vozila", rekao je glasnogovornik MUP-a USŽ Ale Šiljdedić za Klix.ba.

Iz MUP-a Srednjobosanske županije također govore kako nisu česti slučajevi kažnjavanja vozača zbog spore vožnje. "Sigurno je da moramo uraditi nešto i u takvim slučajevima. Treba potencirati da se zavedu pojačane akcije i kada je riječ i o takvim vozačima, a posebno u gradskim područjima, ali i na otvorenim cestama", kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBŽ.

Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju prometa.

Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 KM, ali u slučaju da je ovim prekršajem izazvana ili prouzročena prometna nesreća, počinitelj će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM te će se vozaču odrediti jedan kazneni bod, propisano je zakonom. Za izazivanje prometne nesreće zbog spore vožnje, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.