SAMO U BIH Krizni stožer bez ministra zdravstva

Vjekoslav Mandić
Almir Razić / FENA

U Kriznom stožeru Civilne zaštite Federacije BiH više nema predstavnika ministarstva zdravstva, premda je ono prednjačilo s preporukama i naredbama vezano za koronavirus, koje su se čak na nižim razinama neozbiljno shvaćale i s kašnjenjem implementirale.

"Smatram da je u Kriznom stožeru Civilne zaštite Federacije BiH trebao ostati predstavnik Federalnog ministarstva  zdravstva, obzirom da se primarno radi o zdravstvenoj krizi i da je upravo Ministarstvo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH prvo počelo poduzimati mjere protiv širenja novog koronavirusa u FBiH još u siječnju mjesecu te vodilo i većinu aktivnosti", kaže ministar Vjekoslav Mandić.

Vlada FBiH u ponedjeljak je izmijenila Uredbu o Federalnom stožeru civilne zaštite i imenovala novi Krizni stožer. Prema izmjenama, Federalni stožer čine zapovjednik, načelnik i sedam članova.

No, u stožeru nema predstavnika iz Federalnog ministarstva zdravstva. Ministar Mandić u telefonskom razgovoru za hercegovina.info smatra kako to i nije u redu.

"Ministarstvo je u siječnju izdalo smjernice za postupanje na graničnim prijelazima, nakon čega je formiralo koordinacijsko tijelo, a 31. siječnja i Krizni stožer koji je koordinirao većinu aktivnosti ne samo u Federaciji nego i na razini BiH. Krajem siječnja smo i tražili prve analize od zdravstvenih vlasti na razini županija o potrebama zdravstvenih ustanova, a potom i predlagali većinu mjera koje je usvojila Vlada Federacije BiH", pojašnjava Mandić. Ističe da je iznimno zadovoljan onim što čine epidemiolozi na terenu.

"Mjere epidemiološkog nadzora kako na graničnim prijelazima, tako i na razini županija, i desetine tisuća osoba koje su bile ili jesu pod zdravstvenim nadzorom upravo su provođene i provode se po naredbama Kriznog stožera Ministarstva. Epidemiolozi u svim županijama već više od dva mjeseca rade 24 sata dnevno i ja im se, kao i svim zdravstvenim djelatnicima iskreno zahvaljujem na njihovoj posvećenosti u ovoj borbi", ističe Mandić.

Nakon svega učinjenog ostaje nejasno zašto Ministarstvo zdravstva FBiH nema svog predstavnika u novom Kriznom stožeru Federalne uprave civilne zaštite.

"Sve vrijeme smo u kontaktu sa županijskim kriznim stožerima ministarstava zdravstva i koordiniramo aktivnosti, mjere i preporuke. Većina mjera i preporuka koje su sad na snazi donesena je upravo na prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Također, naš predstavnik u Stožeru Civilne zaštite je uvijek davao konstruktivne prijedloge, tako da sam iznenađen ovakvom odlukom", zaključio je Mandić za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.