SAMO OSAM 'ZA' 26 suzdržanih prema mostarskim bebama

trojke, bebe, bebe, e-beba, projekt, bebe, korupcija, rodilišta, mito, prirodni priraštaj, Federalni zavod za statistiku, rodilje, Sarajevska županija, Stolac, jednokratna pomoć, Vlada HNŽ, majke
Ilustracija

Da se najmlađim Mostarcima počne isplačivati naknada u iznosu od 400 maraka glasovalo je jučer tek osam vijećnika, ostalih 26(jedan vijećnik nije bio prisutan) bilo je suzdržano, pa odluka/amandman nije ni usvojena. Mostar je sada već endemska vrsta u Hercegovini i nema ama baš nikakve pomoći majkama, novorođenčadi, ili pak mladim bračnim parovima koji planiraju kupnju prve nekretnine. 

"Za" uvođenje podrške novorođenčadi bila su dva liječnika - Velibor Milivojević, Zlatko Guzin, potom troje HRS-ovaca, vijećnica PMP-a Adela Gosto, te još dvoje vijećnika. Na snimku se nije jasno vidjelo koji su vijećnici podigli ruku 'za', no vidi se zato more suzdržanih. Za mostarske mališane trenutačno nema novca, možda bude u rebalansu. Slično je u Posušju, ili recimo Čapljini, gdje lokalna zajednica također ne podupire najmlađe sugrađane kroz jednokratne naknade. Ostale općine i gradovi debelo podupiru svoje najmlađe žitelje, neovisno o tome što čini županija. O tome smo već obilato pisali, a evo malog podsjetnika: 

GRUDE

Jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u toj općini iznosi 500 konvertibilnih maraka rekao nam je načelnik Ljubo Grizelj.

RAVNO

Tu je novčana pomoć za svako prvo i drugo rođeno dijete u visini od 1,000 maraka, a sukladno odluci iz 2019. za svako treće rođeno dijete u obitelji u visini od 2.000 maraka, za svako četvrto rođeno dijete u obitelji u visini od 3.000 maraka, za svako peto rođeno dijete u obitelji u visini od 5.000 maraka, a za svako šesto rođeno dijete u obitelji u visini od 8.000 maraka, kazala nam je predsjednica OV Ružica  Skaramuca.

NEUM

Na drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Neum, održanoj 09. veljače 2021. godine, između ostalih, usvojena je Odluka o jednokratnoj novčanoj naknadi za svako novorođeno dijete u 2021. godini. Po ovoj Odluci, pravo na jednokratnu novčanu naknadu priznaje se za svako novorođeno dijete u 2021. godini ukoliko roditelji imaju prijavljeno prebivalište na području općine Neum, kažu iz Općine Neum na naš upit o socijalnim davanjima u toj općini.  "Iznos naknade do troje djece iznosi 600 konvertibilnih maraka, a za četvrto i svako sljedeće naknada iznosi 1000 konvertibilnih maraka.

PROZOR

Na sjednici OV od konca veljače zadržani su iznosi od 1000, 1500 i 2000 KM, za prvo, drugo i treće dijete, a rok prijave je skraćen na mjesec dana, potvrdili su našem portalu iz te općine.

ŠIROKI BRIJEG

Grad Široki Brijeg za novorođeno dijete rodiljama daje novčanu potporu iznosu 500 KM, a u prošloj godini na osnovu toga je isplaćeno 155.000, rekli su nam iz Grada Širokog Brijega. 

LJUBUŠKI

Za novorođeno dijete 500 maraka, a za subvencioniranje kupnje prve nekretnine mladima 200.000 KM

JABLANICA

Iz te općine kažu nam da je OV Jablanica koncem siječnja ove godine donijelo odluku o utvrđivanju novčane naknade za pomoć prehrani djeteta do šest mjeseci i pomoć za majke u 2021. Sukladno ovoj odluci za prvo dijete u Jablanici se ove godine isplaćuje 500 maraka, za drugo 1000 maraka, za treće 1500 maraka, za četvrto 2000 maraka, a za peto i više djece 2500 maraka, potvrđeno nam je iz Općine Jablanica.

Dalje nema potrebe nabrajati. Pametnom je dosta.