SAMO NABIO RAČUN Macron razgovarao s Putinom dva sata, ovaj kasnije priopćio da prestanu pomagati Ukrajini

Putin, Macron, Macron, Vladimir Putin
Sputnik/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je u dva sata dugom telefonskom razgovoru pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da „dopusti nastavak evakuacija“ iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, prenosi Hina.

Evakuacija iz tog pogona u lučkom gradu na istoku Ukrajine mora se odvijati „u koordinaciji s humanitarnim akterima i dopuštajući evakuiranima izbor destinacije, u skladu s međunarodnim pravom“, objavila je Elizejska palača na dan kad je ruska vojska započela novi napad na čeličanu iz koje je, prema tvrdnjama Ujedinjenih naroda, dosad izvučen 101 civil.

Krenuo moćan napad

Tijekom telefonskog razgovora nešto dužeg od dva sata Macron je ponovno „izrazio svoju duboku zabrinutost oko Mariupolja i situacije u Donbasu“, objavio je njegov ured.

Rusija je u utorak pokrenula „moćan napad“ na Azovstalj, uz podršku tenkova i pješadije, objavio je zapovjednik ukrajinskog Azovskog bataljuna koji brani tu posljednju točku otpora u Mariupolju.

Ovaj telefonski razgovor prva je razmjena između dvojice čelnika otkad je 29. ožujka otkriven masakr u Buči koji je Macron uz ostale zapadne čelnike snažno osudio.

Zaustaviti rusku blokadu

Macron je u subotu razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Tijekom poziva s Putinom Macron, ponovno izabran na izborima 24. travnja, ponovio je „svoju dostupnost za rad na uvjetima diplomatskog rješenja koji će omogućiti mir i puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, zatraživši ponovno i „prekid vatre“.

Kazao je i kako je spreman surađivati s međunarodnim organizacijama kako bi se zaustavila ruska blokada ukrajinskog izvoza prehrambenih proizvoda na Crnom moru.

Kremlj je nakon razgovora objavio da je Putin kazao kako „Zapad može pomoći u zaustavljanju zločina stvarajući primjeren utjecaj na kijevske vlasti“ te „zaustavljanjem dostave oružja Ukrajini“.