SAMO KOD NAS Turisti dođu u obilazak grada, a onda im nezakonito blokiraju automobil

kandže blogada auta gume
Hercegovina.info

Zamislite da kao stranac, posjetite turistički primamljivo Trebinje i igrom slučaja, greškom ili nepažnjom, parkirate se na mjesto koje nije predviđeno baš za vaše auto. Prošetate se do atrakcija grada, popijete kavu i u povratku na svom vozilu, ugledate blokadu automobila, popularnije nazvanu "kandža".

To je slika koja se, ne baš tako rijetko može vidjeti na ulicama ovog mjesta. Grad Trebinje, još od studenog 2018.godine, provodi ovu odluku koja se u potpunosti kosi sa zakonom. U čitavoj odluci, ima jedna 'pozitivna' stvar. Kandže idu samo na automobile koji nisu registrirani u BiH, pa kao prave patriote, domaće su poštedjeli. Nije nego. Čak se ni ova nezakonita radnja ne poštuje, pa su i automobili iz BiH, često na udaru.

Poznavatelji Prava kažu da ova odluka nije u skladu ni s Ustavom BiH, ni sa Zakonom o sigurnosti prometa RS.

"Stavljanje tzv.kandži na automobil je, na prvom mjestu, kršenje ljudskih prava.

Ta procedura se, po zakonu, može provesti samo u dva slučaja i to ako je vozilo nepropisno parkirano ili ako ugrožava normalno odvijanje prometa. Ovom praksom krše se osnovna ljudska prava, a to je pravo na imovinu i slobodu kretanja", kaže za Hercegovina.info pravnica Sandra Glavić.

"Grijeh" vozača u ovom slučaju se naplaćuje 30 KM, ali je nematerijalna šteta mnogo veća. Hoće li vrebanje nepropisno parkiranih automobila napuniti gradsku blagajnu, pitanje je sad. U slučaju da vam se na automobil stavi kandža, imate puno pravo da pozovete policiju i tražite pravnu zaštitu, poručuje naša pravnica. Ovo je ružan potez jednog mjesta koji je doživjelo turističku ekspanziju. Ovo je ružan potez bilo kojeg mjesta, jer se lijepo sve može riješiti, nema potrebe za nasilnim potezima.