SAMO DA SU IZBORI SVAKI DAN Hercegova Vlada dijeli stoju nezaposlenima, a po prvi puta u povijesti te Vlade eto i udžbenika. Ne ureklo se.

Školska torba ruskak knjige udžbenici škola
Ilustracija hercegovina.info

Današnjim izmjenama i dopunama županijskog proračuna, između ostaloga, osigurana su sredstva od cca 3 milijuna KM za nabavu besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u Hercegovačko - neretvanskoj županiji (HNŽ), navode dalje u priopćenju.

Biti će to uistinu povijesni iskorak za županiju koja je davala do sada šaku ruksaka, slikajući se pritom ujedno s djecom iz siromašnih obitelji.

''U odnosu na početne prijedloge, napravili smo veliki iskorak, u potpunosti rasteretili naše jedinice lokalne samouprave odnosno općine i gradove, i svim našim školarcima u osnovnoškolskom obrazovanju osigurali besplatne udžbenike i priručnike. Nastojimo, u vremenu ove krize i poskupljenja svih životnih potrepština, pomoći djelomičnom rasterećenju obiteljskih troškova naših sugrađana. Preuzeli smo ukupnu financijsku obvezu nabave svih udžbenika za učenike od 1. do 9. razreda, što je sada itekako značajna proračunska stavka. No, sretan sam, iskreno i ponosan, jer će ovo osjetno pomoći opterećenim kućnim proračunima žitelja HNŽ, na poseban način višečlanim obiteljima s više djece manjega uzrasta. Od naših mališana samo očekujem trud i zalaganje, za bolje sutra i njima i cijelomu društvu'', poručio je Herceg najavivši kako će Vlada nastojati, sukladno mogućnostima, ustrajati u ovakvim oblicima potpore našoj zajednici. Vladi javnost može poručiti samo da bi valjalo da su izbori bili također i lani, i preklani i zaklani, odnosno da bi valjalo da su izbori svaki dan.

Ukupno 16195 školaraca u rujnu će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa dostavit će financijska sredstva školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022. / 2023. godine.

Još siće za narod

Iz Vlade ističu da je, Izmjenama i dopunama Proračuna, u HNŽ predviđeno značajno povećanje novčanih potpora za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu. Predviđena je isplata jednokratne novčane potpore svim nezaposlenima koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ u iznosu od 100 KM po osobi. Povećane su stavke za egzistencijalnu potporu za branitelje, kao i udruge koje skrbe o braniteljima i povratnicima.