SAKRIVALI ISTINU Grad nema suglasnost. Ministarstvu graditeljstva uz ostalo, sporni i Miljkovići

Salem Marić Mario Kordić Prostorni plan
Hercegovina.info

Grad Mostar za izmjene i dopune prostornog plana nema suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a. Vjerojatno iz tih razloga Ministarstvo graditeljstva ravno 25 dana je odgovara na upit portala hercegovina.info je li Grad Mostar dobio suglasnost Ministarstva prostornog uređenja na izmjene prostornog plana općine Mostar i kada, a osobito u kontekstu širenja poslovne zone Miljkovići. 

I dok ministarstvo šuti, na facebooku se o svemu oglasio HRS-ov vijećnik Silvio Bubalo koji je nesuglasnost i objavio. 

“Na sutrašnjoj sjednici GV pod točkom 5. imamo izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara. Ta točka je povučena na prošloj sjednici jer HDZ i Koalicija za Mostar nisu imali 24 ruke. Na toj sjednici sam 3 puta tražio da mi dostave suglasnost nadležnog ministarstva, pa sam opet nakon dolaska materijala za ovu sjednicu tražio da mi tajništvo gradskog vijeća službeno dostavi suglasnost jer znam da je imaju i naravno nisu je dostavili. Bez suglasnosti nadležnog ministarstva ne mogu se raditi izmjene i dopune prostornog plana. Nakon što mi je dopis uručen u Vijećnici pročitao sam odgovor ministarstva u kojem odbijaju dati suglasnost i shvatio sam zašto ga sakrivaju od javnosti. U četvrtak sam obavijestio tajništvo, vijećnike i gradonačelnika Kordića da ću mailom dostaviti (ne)suglasnost svima u ponedjeljak ako nam je do tad ne dostave, a to sam jutros i uradio”, naveo je Bubalo. 

Zanimljivo je da je predsjednik Gradskog vijeća na prošloj sjednici lagao da imaju suglasnost Ministarstva. 

"Što se tiče suglasnosti, mi smo to dobili u petak. Što se tiče nje, ona je preduvjet da možemo ići usvajanje prostornog plana, a ne njezin sadržaj”, kazao je Marić na sjednici Vijeća, te dugo vremena zadržavao kod sebe istu, da je vijećnici koje je zanimala ne bi vidjeli. Tako je govorio Marić i sam zagovarajući Miljkoviće, premda se, kako saznajemo, Koalicija za Mostar dvoumi. 

Vijećnici su pak tek jutros na mail dobili suglasnost koja je zapravo nesuglasnost, odnosno potvrdu naših ranijih mailova da je sve u vezi Miljkovića protuzakonito. 

“Ovdje se radi o prikrivanju materijala od vijećnika, nepostojanja suglasnosti od nadležnog ministarstva za izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara i namjernog kršenja Zakona o prostornom uređenju”, smatra vijećnik Bubalo.

VIDEO U KOJEM SALEM MARIĆ KAŽE DA IMA SUGLASNOST POGLEDAJTE OVDJE.

Međutim, u odgovoru Ministarstva piše suprotno,a potvrđuju se sva naša pisanja. 

"Slijedom iznesenog, očigledno se može utvrditi da ste predmetni zahtjev pogrešno temeljili na odredbi člana 43. stav 2. Zakona(pogrešna primjena zakona), pa kako nisu ispunjeni uvjeti za davanje tražene suglasnosti, Ministarstvo nema pravnog temelja da udovolji vašem zahtjevu, odnosno da izda traženu suglasnost.", navode uz ostalo. 

Ministarstvo podsjeća i upućuje Grad na zakonito postupanje kada je u pitanju upravo Poslovna zona – Poljoprivredna površina u Miljkovićima, gdje se poljoprivredno zemljište famoznog poduzetnika pretvara u građevinsko i istome očito pogoduje mimo svih pravila i propisa, a pod pravdanjem dolaska investitora.

Salem Marić Mario Kordić Prostorni plan

Salem Marić Mario Kordić Prostorni plan

Salem Marić Mario Kordić Prostorni plan

Salem Marić Mario Kordić Prostorni plan

Ministarstvo pak navodi da Gradsko vijeće Mostara u propisanom zakonskom roku od godinu dana nije uzvršilo svoju zakonsku obavezu – donijelo prostorni plan za područje Grada Mostara, u postupku reguliranim ovim Zakonom. 

Salem Marić nije lagao samo na sjednici Gradskog vijeća, nego i na odboru za urbanizam gdje je predsjednik. 

"Dobili smo suglasnost za pristupanje ovim izmjenama i dopunama Prostornog plana od županijskog ministarstva. Prema tome, svi zakonski preduvjeti su stvoreni i može se ići na usvajanje i razmatranje", naveo je, a što je razvidno iz zapisnika. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.