SAHRANJEN POVRATNIK MARKO MIŠIĆ Za zločin osumnjičene dvije osobe od kojih je jedna maloljetna

Marko Mišić
KTA

Okrijepljen svetim sakramentima župljanin Župe sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini Marko Mišić, hrvatski povratnik u rodno mjesto Brezici, koji je u utorak. 14. studenog 2023. u 68. godini života preminuo u bolnici u Slavonskom Brodu od posljedica koje je zadobio kada je teško pretučen u pokušaju sprječavanja krađe drva iz svoje šume, pokopan je u subotu, 18. studenog na mjesnom groblju u Brezicima.

Misu zadušnicu ispred grobljanske kapele u zajedništvu s generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije Mladenom Kalfićem te okolnim svećenicima fra Mirkom Filipovićem, fra Franjom Daliborom Stjepanovićem i Markom Sliškovićem predvodio je plehanski gvardijan i župnik fra Anto Tomas.

U prigodnoj homiliji fra Anto je obitelj i prijatelje pokojnika utješio poručivši kako trebaju biti zahvalni Gospodinu što u miru mogu pokopati pok. Marka, naglasivši kako to mnogi u zadnjem Domovinskom ratu nisu mogli, piše KTA.

Zapitavši se što trebamo učiniti da živimo u miru na ovoj zemlji te baštinimo život vječni, fra Anto je pojasnio kako je odgovor u Svetom Pismu u razgovoru Isusa sa zakonoznancem u prispodobi o Milosrdnom Samaritancu, gdje mu Isus na isti njegov upit i zaključak da je najveća zapovijed - „Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!“, odgovara - „Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš."

Pojasnivši kako je naš bližnji onaj koji je u potrebi ukazao je na opasnost ravnodušnosti onih koji su dužni brinuti se za svoj narod te zahvalio svim katoličkim zajednicama koji su molitvom pratili liječenje pok. Marka.

Zavapio je Gospodinu da im pomogne da budu više odgovorni jedni za druge, da ne budu neosjetljivi, nego hrabro odgovore na potrebe drugih, da u tom procesu povratka taj ranjeni prostor Bosanske Posavine učine ponosnim, te tu ljepotu namrli iz svojim obitelji kao najveći dar od Boga predaju drugima iza sebe.

„Svi mi nosimo mnoge ožiljke iz prošlosti, a lijek je samo Bog. Zato se u okviru svoje vjerske zajednice utječimo Gospodinu i pokažimo snagu i vrijednosti svojih časnih obitelji“, zaključio je fra Anto.

Ocrtavajući život i djelo pok Marka rekao je:

„Marko je rođen 2. srpnja 1955. u Brezicima od oca Joze i majke Kate, rođ. Zubak. Kršćanski brak sklopio je u plehanskoj crkvi 22. svibnja 1977. s Lucijom Andrijanić s kojom je imao troje djece: Renatu, Juricu i Katarinu i petero unučadi. Cijeli je svoj radni vijek kao vrsni majstor proveo radeći u inozemstvu. Bio je željan brežuljaka svoje Bosanske Posavine, svoga zavičaja, svoje obitelji. Među prvima vratio se 2008. u svoj rodni zavičaj u svoju obitelj. U onoj ljubavi, koju je nosio cijeloga života, obnavljao je i svoj dom. Volio ga je kao svetinju. Bio je vrijedna, pošten i pobožan čovjek.

Neka ovaj pokop bude znak uskrsnuća svima nama, znak da ne zaobiđemo nikoga tko je unesrećen u potrebi, nego budimo Milosrdni Samarijanci“, rekao je uz ostalo fra Anto.

Zahvalio je svojim župljanima kao i vjernicima pravoslavne i islamske vjeroispovijesti iz okolnih mjesta te predstavnicima društveno političkih vlasti koji su došli na pokop i koji su pomagali obitelji pok. Marka te za sve što su učinili da taj prostor bude prostor mira i dobra.

On je poslije mise predvodio i sprovodne obrede.

Osumnjičene dvije osobe

Pokojni Marko brutalno je pretučen 12. listopada dok je pokušavao spriječiti kradljivce drva iz svoje šume. Pronašali su ga susjedi Omer Mujkanović i Ivan Čičak u kanalu s teškim ozljedama mozga, pluća i rebara. Stanje mu je sve vrijeme u bolnici u Slavonskom Brodu bilo teško, doktori su ga pokušavali stabilizirati, ali nažalost bezuspješno. Za ovo kazneno djelo osumnjičene su dvije osobe, od kojih je jedna maloljetna, te se nalaze u pritvoru i bit će zakonski sankcionirani.