Sad nije trenutak za donošenje zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima

Zabrana pušenja
Ilustracija

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH sa 63 glasa za, tri protiv i dva suzdržana usvojio je predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Da bi stupio na snagu mora ga odobriti i Dom naroda Parlamenta FBiH.

No, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pažljivo će razmotriti kada će na dnevni red staviti predloženi Zakon. Potvrdio je to za Hercegovina.info Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je mišljenja kako nije trenutak za donošenje ovakvog, po mnogima, restriktivnog zakona. 

Zabrana pušenja

„Svjestan sam da će se pitanje ograničenja i kontrole uporabe duhana i duhanskih proizvoda morati zakonski urediti po uzoru na europske i zemlje okruženja, kao i da je briga o zdravlju stanovništva, posebice pasivnih pušača, djece i mladih iznimno važna, ali sad nije trenutak za donošenje zakona kakvog je usvojio Zastupnički dom. Razlog je jednoipolgodišnja epidemija koja je bacila „na koljena“ mnoge ugostitelje i turističke djelatnike kojima ovim zakonom stvaramo dodatna opterećenja, u vremenu koje je obilježeno neizvjesnošću i strahom od novog vala epidemije. Zastupnički dom po meni je izabrao pogrešan trenutak te ću na Kolegiju Doma naroda tražiti da uzmemo u obzir stanje u sektoru ugostiteljstva i turizma koje je izuzetno teško“, kazao je Martinović koji priznaje da iako je nepušač, ne bi u ovom trenutku podržao zakon koji ograničava uporabu duhana i duhanskih proizvoda kakvog je nedavno usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.