SAD JE I SLUŽBENO Otvoren predmet protiv suca Branka Perića zbog izricanja presude Novaliću i ostalima

Branko Perić
Buka

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija potvrdio je danas da je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) koji djeluje pri Vijeću otvorio disciplinski predmet protiv suca Suda BiH Branka Perića, a povodom izdvojenog mišljenja koje je Perić pročitao prilikom izricanja prvostupanjske presude u slučaju "Respiratori”.

Podsjećamo, Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH formirao je predmet protiv suca Suda BiH Branka Perića, koji je tijekom presude Fadilu Novaliću i drugima, počinio kako stoje stvari disciplinski prekršaj i ozbiljno kazneno djelo, piše Avaz.

"Budući da je predmet otvoren, u perspektivi može doći do disciplinskog postupka", kazao je Lagumdžija, odgovarajući na upite novinara u pauzi sjednice VSTV-a, koja je počela danas u Sarajevu.

Procesna pitanja

Podsjetio je i da je on član Disciplinske komisije i da kao predsjednik Vijeća odlučuje o velikom broju procesnih pitanja u vezi sa svakim, a eventualno, i s ovim disciplinskim postupkom, te da iz tog razloga ne želi šire komentirati situaciju u vezi sa spomenutim pitanjem, niti prejudicirati njen daljnji razvoj.

"Tako da ja iz tog razloga bilo kakav komentar u ovom dijelu neću dati, jer bi se mogao odrediti, a to bi mogao biti razlog za traženje mog izuzeća u eventualnom disciplinskom postupku", pojasnio je Lagumdžija.

Na dodatni novinarski upit o tome je li se ranije događalo da netko od sudaca predoči izdvojeno mišljenje, predsjednik VSTV-a je kazao da o tome ne raspolaže egzaktnim podacima, uz opasku da, koliko je njemu poznato, nije.

Dodao je kako on (Lagumdžija) u vezi s tim pitanjem ima svoj stav, te da će zbog objektivnosti i njegovog mogućeg budućeg postupanja to svoje mišljenje zadržati za sebe.

Da je protiv suca Perića u UDT-u formiran disciplinski predmet, potvrdila je i glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević, odgovarajući na upit jednog od članova VSTV-a na početku zasjedanja.

Redovna procedura

Dodala je kako slijedi redovna procedura, odnosno provođenje istrage o tome hoće li biti potrebno pokretati disciplinski postupak u ovom slučaju ili ne.