Sa kakvim se problemima suočavaju bh. radnici u trgovini

hrana za jelo, namirnice, ušteda, zavod za statistiku, Državni zavod za statistiku, plaća, minimalna plaća u EU, isplata plaća, plaćanje, povećanje plaća, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, Zakon o plaćama, Konzum, Agrokor, Velpro centar, posao, poskupljenje, trgovci, prava radnika, trgovina, potrošačka korpa, poskupljenje goriva, poskupljenje, Poskupljenje cestarine, siromaštvo, cijene, potrošačka korpa, potrošačka korpa, potrošačka korpa, priopćenje za javnost, nezavisni blok, prava radnika
... kraju, da ovu novu godinu dočekaju s obitelji, pripremajući se za blagdane i stvarajući nove radosne uspomene.

Dio je to blagdanske kampanje koju, kao i svake godine, provodi Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH).

To je prilika da podsjete građane i kupce u BiH da u ovom periodu kada su posvećeni svojim najbližim i kupovini darova za njih, obrate pažnju na one kojima je ovo jedan od najtežih perioda u godini, jer rade prekovremeno, jer rade mnogo i jer će upravo te blagdane oni provesti na svojim radnim mjestima.

- U osnovi ove kampanje jeste činjenica da ne postoji jedinstveni zakon o blagdanima na nivou BiH što se u praksi često zloupotrebljava od poslodavaca koji to koriste kao izgovor. Tako su naprimjer Nova godina, Prvi svibanj za većinu trgovaca samo radni dani, najčešće bez odgovarajuće nadoknade za rad na blagdane - izjavila je za Fenu predsjednica STBiH Mersiha Beširović.

Tri želje koje je Sindikat trgovine istaknuo u ovoj kampanji, kako je dodala, u suštini su proizvod njihovih saznanja o tome šta su direktno problemi s kojima se suočavaju radnici u ovom sektoru, a to su mobing, te problem neplaćenih prekovremenih sati koji u 2017. čini 20 posto od svih ukupno prijavljenih problema radnika.

- Sindikat trgovine provodi stalni monitoring, odnosno, kako mi to nazivamo, prvu pomoć radnicima koji se nađu u situaciji da su njihova prava prekršena. U 2017. godini smo imali 305 slučajeva, od kojih su 194 prijavile žene koje su se suočile sa problemima, 96 muškaraci, te 15 grupa radnika. Uspješno smo riješili 64 posto tih slučajeva i u poređenju sa godinama ranije možemo reći da postoje pomaci, ali je to još nedovoljno - kazala je Beširović.

Dodala je da su sa svakim novim rješenim slučajem bliži poštivanju prava radnika.