S 'GRAĐEVINE' ODGOVOR REKTORU TOMIĆU "Plaćate li kreditima putovanja, galerije, muzeje i glamur koji promovirate?"

Rektor Zoran Tomić građevinski fakultet

Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije sa Sveučilišta u Mostaru odgovorili su rektoru Zoranu Tomiću na njegov dopis njima s početka ovog mjeseca u kojem su tražili informacije o financijskom stanju na Sveučilištu.

"U dosadašnjim pismenim dopisima prema Upravnom vijeću i Vama, rektoru Sveučilišta u Mostaru, upozoravali smo na diskriminaciju kojoj smo izloženi, a koja se ogleda u neujednačenosti osnovice za izračun plaća i drugih novčanih naknada za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru. Naime, 2018. godine izvršena je pravna integracija čime je Sveučilište u Mostaru postalo jedna pravna osoba. Međutim, nije izvršena financijska integracija kojom se trebala izjednačiti vrijednost osnovice za izračun plaća i drugih naknada za sve djelatnike Sveučilišta. U informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru, nigdje ne stoji niti se obrazlaže zašto financijska integracija Sveučilišta nije sprovedena bez obzira na količinu novca kojim raspolaže Sveučilište, a koja se trebala izvršiti iz najmanje 2 razloga. Prvi je pravičnost i jednakost za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru što ovakvom dosadašnjom praksom i raspodjelom nije slučaj. Drugi razlog je (ne)poštivanje Zakona o radu FBiH (članak 77. o jednakosti plaće). Ovdje nije pitanje zašto nema dovoljno financijskih sredstava na Sveučilištu, nego je pitanje zašto na Sveučilištu nismo svi jednaki s onim sredstvima kojima Sveučilište raspolaže. Tražimo jednake uvjete, jednaka prava, jednake obveze, jednake plaće za ista radna mjesta. Ovaj problem je u nadležnosti Uprave Sveučilišta i do sada je trebao biti riješen. Tražimo odgovor, zašto nije provedena financijska integracija", stoji u zajedničkom pismu djelatnika kojeg nisu potpisali dekanica i prodekani.

Štrajk Fakultet građevine, arhitekture i geodezije

Mostarsko Sveučilište u svome odgovoru navelo je kako su za prošlu godinu ukupno od svojih osnivača dobili 7,5 milijuna maraka, odnosno preciznije 7.553.000 maraka. Također, iz Rektorata su odgovorili i da su navedenom fakultetu isplatili prošle godine 885.300 maraka. U dopisu kojeg potpisuje rektor Tomić opet se istaknulo da je ovakav modus financiranja neodrživ.

Odgovor djelatnika

"U informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru u točki 5 navodi se ''Pri tome, se na redovite tranše temeljem odluke Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru odnosi na iznos od 351.000 maraka, dok se preostali iznos od 534.300 maraka odnosi na izvanredne prijenose (pomoći) temeljem odluka Rektora''. Prvo, nije nam jasno kako su definirane ''tranše'' jer je od 2018. godine Sveučilište u Mostaru jedna pravna osoba. Nemamo uvid koji su sve izvori financiranja Sveučilišta i kako se razdjeljuju po ustrojbenim jedinicama. Drugo, iznos koji se navodi od ''534.300 KM odnosi na izvanredne prijenose (pomoći) temeljem odluka Rektora'' u financijskim izvještajima ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru navodi se kao ''Obveze Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije prema Rektoratu po zatvaranju kredita''. Znači li navedeno da je ustrojbena jedinica Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije dužna Sveučilištu navedeni iznos? Zar se plaće jednog Sveučilišta ne isplaćuju djelatnicima sa jednog računa? Kako je moguće da poslodavac za isplaćene plaće djelatnicima naknadno od djelatnika potražuje uplaćeni iznos? Znači li to da su naše isplaćene plaće zapravo krediti koje moramo vratiti?", nastavili su djelatnici

U jednom od odgovora Sveučilišta nezadovoljnim djelatnicima navodi se i podatak da su prije nešto više od mjesec dana pisali svim osnivačima i županijama gdje su tražili veća financijska sredstva za financiranje Sveučilišta, no nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. 

Studenti i obitelji moraju sufinancirati profesore

"Temeljni problem koji smo također u prethodnim dopisima navodili je neriješeno financiranje Sveučilišta iz proračuna kao što imaju sva druga javna Sveučilišta u BiH. Mi smo javno sveučilište, a naši studenti i njihovi obitelji moraju sufinancirati nas i naše plaće što je nedopustivo i društveno neodgovorno jer se teret financiranja prevaljuje na studente i njihove roditelje. Naglašavamo kako su upisnine/školarine od studenata javni prihod i na svim ostalim javnim Sveučilištima u BiH iste idu u proračun (budžet) iz čega se na transparentan način financira rad i plaće na Sveučilištu. U informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru nigdje ne navodite da ste od osnivača i nadležnih županija tražili institucionalno rješavanje ovog ključnog problema na način da se Sveučilište u Mostaru financira iz proračuna kako bi se riješili financijski problemi a naše studente i njihove obitelji oslobodili ili barem umanjili financijski teret kojim su izloženi. Navodite da ste od osnivača i nadležnih županija tražili povećanje udjela financiranja koji se obavlja putem grant sredstava i koja ovise o dobroj volji onih koji uplaćuju. Zašto se ovaj temeljni problem koji traje desetljećima sustavno ne rješava?", istaknuli su djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

'Sveučilište Slučaj'

Također, profesori i djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije istaknuli su kako se uprava Sveučilišta hvali raznim svjetskim ''priznanjima'', a da imaju situaciju da su djelatnici Sveučilišta diskriminirani po pitanju neujednačenih plaća (neizvršena financijska integracija), da se financije unutar Sveučilišta distribuiraju raznim ''tranšama'' i da je neriješeno sustavno financiranje (ali i trošenje) financijskih sredstava.

"Navedeni model funkcioniranja Sveučilišta nema niti jedno javno Sveučilište u BiH. Stoga se može zaključiti samo jedno, da smo ''Sveučilište Slučaj''. Tko je odgovaran za ovakvo stanje? Svima je jasno, Uprava Sveučilišta.

Ako se ima sredstava na putovanja po svijetu (tražimo da nam se taj iznos posebno navede) trebali bi imati i za daleko jeftinija putovanja do sjedišta osnivača. Tražimo i da nam se dostavi informacija koliko je sastanka i kojom dinamikom organizirano s osnivačima, kao i zabilješke s tih sastanaka. Tražimo da transparentno podijelite bilance Sveučilišta. Smatramo da imamo pravo na ove informacije jer moramo znati kolike su naše financijske obveze koje su formirane bez našeg znanja i naše ocjene opravdanosti tog zaduživanja.

Poštovani Rektore, uprave se mijenjaju a dugovi ostaju. Zanima nas kolika je i kakva dinamika stvaranja i potencijalnog servisiranja toga duga. Što će biti sutra kad se, pored postojećih financijskih problema, bude morao servisirati i u međuvremenu akumulirani dug? Financiraju li se kreditima samo plaće djelatnika fakulteta i akademije, kako se navodi u pismu ili i plaće i aktivnosti raznih centara, ureda, muzeja, galerije, putovanja, umjetničkih instalacija i glamura kojega promovira Sveučilište", stoji u zaključnom dijelu njihovog odgovora.

Profesori i ostalo osoblje Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodijezije smatraju da je neozbiljno prebacivanje odgovornosti za ovakvo stanje na osnivače budući da je rektor Zoran Tomić na čelu proteklih sedam godina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.