S FILIPINA STIŽE ŠIRINA Dobila Nobela zbog tekstova o korupciji predsjednika, on joj čestitao

S FILIPINA STIŽE ŠIRINA Dobila Nobela zbog tekstova o korupciji predsjednika, on joj čestitao

 Ured filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea u ponedjeljak je čestitao novinarki Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi za mir, izrazivši zadovoljstvo te nazvavši je "filipinskom pobjedom". Ressa, osnivačica neovisnog filipinskog portala Rappler nagradu dijeli s Dmitrijem Muratovom, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta, javlja Hina.

Izvještavanje Rapplera uključuje pomno praćenje smrtonosnog Duterteova rata protiv droge i niz istraživačkih izvještaja o vladinoj strategiji da iskoristi blogere da prošire bijes među online pristašama koji prijete i diskreditiraju Duterteove kritičare.

Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio uništiti vjerodostojnost nje i Rapplera, rekla je. Odgovarajući na pitanje o tome što nagrada znači za vladu, glasnogovornik predsjednika Harry Roque na redovnoj konferenciji za novinare rekao je: "To je pobjeda jedne Filipinke i jako smo sretni zbog toga".

"Naravno da je istina da postoje pojedinci koji smatraju da Maria Ressa još mora očistiti svoje ime pred sudom", rekao je u prvom komentaru na dodjelu u petak iz Duterteova kampa. Nagradu su pozdravili mnogi na Filipinima, a kritičari su rekli da je to prijekor Duterteu, čestom kritičaru Rapplera.

Upitana u ponedjeljak koja bi bila njezina poruka Duterteu, Ressa ga je pozvala da ne slijedi pristup 'podijeli i osvoji'. "Preklinjem vas, ujedinite ovu zemlju. Nemojte nas razdvajati", rekla je u intervjuu za informativni kanal ANC.