Rusi postali većinski vlasnici tvornice streljiva u BiH

FBIH, vlada Federacije BiH, Uljanovsk tvornica streljiva, Pobjeda Tehnology Goražde., ulaganja u namjensku industriju, sredstva domaćih i stranih investitora, Konjic, Hrvatska vojska, Tvornica streljiva Igman

Vlada Federacije BiH ruskoj je kompaniji Uljanovsk tvornica streljiva odobrila stjecanje dionica tvrtke Pobjeda Tehnology Goražde u iznosu 50 posto plus jedna dionica, uz uvjet da se zadrži osnovni proizvodni program i poveća zaposlenost, javlja portal Indikator.ba.

FBiH zadržava pravo vlasništva nad tehničko-tehnološkom dokumentacijom za proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja je ustupljena na korištenje tvrtki Pobjeda Tehnology Goražde. Za financijsku konsolidaciju tvrtke potrebna su velika sredstva domaćih i stranih investitora koji su zainteresirani za ulaganje u tzv. namjensku industriju. Uljanovsk tvornica streljiva obvezala se da će uložiti od pet do sedam milijuna eura u nove tehnologije u tvornici Pobjede Tehnology Goražde s ciljem povećanja proizvodnje streljiva sa 25 na oko 100 milijuna komada godišnje, a tim će investicijama kupljena oprema postati vlasništvo kompanije Pobjeda Tehnology Goražde.

Također, regulirat će se međusobni odnosi s drugim dioničarima u organizaciji goraždanske kompanije, dok se broj zaposlenika i njihov status neće mijenjati. Uspostavljanjem poslovne saradnje u 2012. godini između kompanije Uljanovsk tvornica streljiva i Pobjeda Tehnology Goražde, nakon raskida ugovora s Umarex Sportwafen došlo je do zapošljavanja novih radnika i zaključivanja ugovora o izvozu 40 milijuna komada streljiva 9 milimetara na tržište SAD-a.