Rušenje Ćirine zgrade nakon sastanka sa Željeznicama Federacije

Ćiro željeznica
hercegovina.info

Na jednoj od zadnjih sjednica GV Mostara bivša Željeznička zgrada Ćiro proglašena je javnim interesom, kako bi se moglo pristupiti njezinu rušenju, koje je neophodno za modernu prometnicu sa četiri trake.  Nakon toga, saznajemo u Gradu Mostaru, Služba za nekretnine Grada Mostara pokreće postupak sporazuma sticanja vlasništva na nekretnini  „Ćirine zgrade“.

“U tijeku su pripreme za sastanak s JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. SARAJEVO. Kada se u konačnici steknu sve zakonske pretpostavke pristupit će se uklanjanju objekta”, potvrdili su iz Gradske uprave Mostara. Ovu vijest su s radošću dočekali bivši stanari Ćirine zgrade, jer se nadaju da će i oni biti riješeni kad se zgrada sruši. Bez toga bili su u pravnom vakumu. 

Podsjetimo, stanari stare Željezničke zgrade Ćiro već dva i pol desetljeća su podstanari vlastitog grada. Svi imaju rješenja da će im se dodijeliti novi stan ukoliko im ne bude obnovljena zgrada. Danas, četvrt stoljeća nakon što su iselili iz svojih stanova, niti im je zgrada u kojoj su bili nositelji stanarskog prava obnovljena, niti su dobili zamjenske stanove što im je obećavao bivši gradonačelnik. 

U tom kontekstu obraćao nam se predstavnik stanara Ćirine zgrade Damir Cvitanović koji predstavlja osam obitelji, od kojih neke žive u Mostaru, neke u Norveškoj, neke u Čitluku, a praktično sve su raskućene u svom gradu.