RUMUNJSKI HAKERI OŠTETILI BH. TVRTKU Presreli komunikaciju s tvrtkom iz Kine i ukrali 42.000 dolara

Haker
Ilustracija

Dvojica državljana Rumunjske osumnjičeni su da su presreli komunikaciju između kineske i dobojske tvrtke, izmijenili podatke i "skinuli" 42.000 američkih dolara.

Protiv Rumunja R.O.T. i A.O.T., su službenici Policijske uprave Doboj, Okružnom javnom tužiteljstvu Doboj podnijeli izvještaj zbog osnova sumnje da su izvršili kaznena djela kompjuterska prevara i pranje novca.

Kako saznaju Nezavisne, radi se o djelu koje je počinjeno prije skoro pet godina kada je dobojska od kineske tvrtke, dobila predračun za robu, a hakeri su presreli taj mail, izmijenili podatke  te je  novac tako uplaćen na drugi račun, a dobojska firma je oštećena.

"Za Rumunje postoji osnova sumnje da su od 29. svibnja 2019. do 14. lipnja te iste godine, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi presretala elektronsku poštu i mijenjala instrukcije za plaćanje između jedne pravne osobe iz Republike Kine i jedne pravne osobe sa područja grada Doboja i na taj način stekla protupravnu imovinsku korist u iznosu od 42.000 američkih dolara", navode iz policije.