RS ne odustaje od osporavanja "nametnutih" odluka u vezi "Elektroprijenosa BiH"

...200 miliona KM za direktnu potporu malim i srednjim preduzećima RS-a. Dodik je danas izjavio da Srpska neće odustati od osporavanja Zakona o Elektroprijenosu, kao i da je uvjeren da je koalicija oko SNSD-a favorit izbora...

 

Razgovori o načinu realizacije sredstava za podršku privredi

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik razgovarao je danas posredstvom video-konferencije sa načelnicima svih općina u Srpskoj o načinu realizacije sredstva u iznosu od 350 miliona KM za potporu privredi, te više od 200 miliona KM za direktnu potporu malim i srednjim poduzećima širom RS.
"Bilo je riječi o tome kako da animiramo povlačenje ovih sredstava kojima trenutno raspolaže Investiciono-razvojna banka. Uskoro će biti završen Zakonu o garantnom fondu, pa smo sa načelnicima razgovarali na koji način da se uključe, imajući u vidu da navedeni zakon omogućavaju da i lokalne zajednice učestvuju sa udjelima u garantni fond i tako direktno utiču na potporu poduzećima u svojoj općinii",
naglasio je premijer Dodik.


On je rekao novinarima u Banjaluci da je na sastanku razgovarano i o izvršenju indirektnih prihoda u lokalnim zajednicama, koji su ostali na prošlogodišnjem nivou.
"Za razliku od prošle godine kada je Vlada RS općinama pomagala sa grantom od 30 miliona koje smo dobili od Međunarodnog monetarnog fonda, ove godine ćemo pratiti izvršenje indirektnih poreza u lokalnim zajednicama za koje Vlada ima odgovornost i tamo gdje bude zabilježen dramatičan pad indirektnih poreza Vlada će intervenirati sa određenim sredstvima", istakao je Dodik.


On je dodao da su direktni porezi nadležnost i odgovornost isključivo lokalnih zajednica i neće biti sanirani sa sredstvima Vlade.
Premijer Dodik je sa načelnicima općina razgovarao i o realizaciji ranije odborenih projekata, čija vrijednost prelazi 180 miliona KM
"S obzirom da je ubrzana dinamika oko ostvarivanja procedura za ove projekte kao i to da smo na početku građevinske sezone nema razloga da svi oni ne budu realiziani u narednom periodu",
istakao je Dodik.
Premijer Dodik i čelnici lokalnih zajednica informirani su u vezi sa podjelom goriva i đubriva, koje Vlada RS već nekoliko mjeseci provodi na području cijele RS.
 "Informisali smo načelnike da ćemo svugdje gdje utvrdimo zlouporabe lokalnih službenika kada je riječ o spiskovima za podjelu te općine stavaljati na crnu listu i one neće moći da učestvuju u budućim aktivnostima Vlade", upozorio je premijer Dodik i naglasio da je važno da se podjela goriva i đubriva nesmetano odvija bez bilo kakvih zloupotreba.
Predsjednik Vlade RS je istakao i značaj komunikacije putem video konferencija i dodao da je na sastanku dogovoreno da se u narednom periodu uspostavi video sustav u svim općinama.
 "U ovom projektu će Vlada RS i razvijene općine učestvovati sa 50 %, a Vlada i nerazvijene i izrazito nerazvijene općine će učestvovati sa 70, odnosno 30 posto", naglasio je Dodik.
        Video konferenciji prisustvovali su i ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, prosvjete i kulture Anton Kasipović, industrije, energetike i razvoja Slobodan Puhalac, te ministri financija Aleksandar Džombić i prometa i veza RS Nedeljko Čubrilović.

 

Nametnutim Zakonom o Elektroprenosu počinjeno pravno nasilje

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da Srpska neće odustati od osporavanja nezakonitosti i pravnog nasilja koje je počinjeno nametnutim Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH.
"`Elektroprijenos BiH` je formiran nametnutim zakonima visokog predstavnika, koji nema pravo da nameće zakone, i nema zemlje u svijetu u kojoj bi ozbiljan Ustavni sud mogao da kaže da su neke stvari ustavne, a one su neustavne i obrnuto", naglasio je Dodik, komentirajući odluku Ustavnog suda kojom je odbijen zahtjev predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića za ocjenu ustavnosti Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH.
Premijer Srpske je naglasio da se u BiH još zadržala sila međunarodnog faktora koji pod kontrolom drži Ustavni sud BiH.
 "Sve stvari, koje u nekom sustavu nisu legalne, same sebe štite, tako ako progovorite protiv Ustavnog suda rizikujete sutra da bude kažnjeni, jer kriti zirate nešto što je hibrid i što je politički obojeno i motivirano",
konstatovao je Dodik.
Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj sjednici odbacio kao nedopušten i zahtjev  Živkovića za ocjenu postojanja ustavne nadležnosti BiH i parlamenta BiH za donošenje Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH, jer se, kako je objašnjeno, radi o pitanju o kojem je UStavni sud BiH već odlučivao i da iz dokaza iznesenih u zahtjevu ne proizilazi da ima osnova za ponovno odlučivanje.

Neko namjerno ne spominje entitete


Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je danas da u BiH ne žive samo tri naroda, već da postoje i dva entiteta, ali da neko namjerno izbacuje takvu terminologiju.
"Naš koncept je poznat - tri naroda i dva entiteta, ali ako neko želi da na ustavnim promjenama radi mimo Dejtona i političke strukture i sustavima koji važe sada u BiH, onda je sve otvoreno", rekao je Dodik novinarima.
On je ponovio privrženost dejtonskoj strukturi, ocijenivši da je to balans koji održava BiH.

 

Koalicija oko SNSD-a favorit izbora


Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je uvjeren da je koalicija koju čini SNSD, Demokratski narodni savez, Socijalistička partija i Penzionerska stranka favorit predstojećih listopadskih izbora.
"Ova koalicija veoma uspješno koristi svoje mogućnosti i ranije dogovore i uvjeren sam da je favorit izbora, a naš cilj je poznat - dobiti individualne kandidate na funkcijama predsjednika RS, člana Predsjedništva BiH i 56 posto glasova na parlamentarnim izborima", naglasio je lider SNSD-a
On je rekao novinarima u Banjaluci da nema komentar na Sporazum o koaliciji koji su danas potpisali SDS, PDP i SRS RS, dodavši da svako ima slobodnu volju da artikuliše svoje političke djelovnje.    
"Mi smo imali komunikaciju i sa SDS i PDP, sa jednima malo zvaničnije, jer smo mislili da je potrebno imati neki stupanj odgovornosti za budući politički razvoj RS, kao i određene dogovore koji bi bili usmjereni ka stabilizaciji političkih i institucionalnih prilika u Srpskoj", naglasio je lider SNSD-a.

srna/hercegovina.info