RITE GACKO Veliko primanje na lađu koja tone

RITE Gacko
Direkt-portal.com

U posljednjih mjesec dana poduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko je po ugovoru o djelu angažiralo, naši izvori tvrde, oko 100 novih radnika. To je najveće masovno zapošljavanje od 2014. godine kada ih je zaposleno 95, piše Direkt portal.

Umjesto u proizvodnju, većina je primljena u administraciju, nekvalificirani za proizvodni proces, ali sa stranačkim i(li) obiteljskim referencama. Aktivisti ili rodbina aktivista, sin bivšeg direktora, daljnji rođak sadašnjeg i tako redom. 

Takva praksa je izazvala revolt 70-ak mještana koji smatraju da su diskriminirani jer ni za koga od njih godinama nema mjesta u ovom poduzeću. Zato su za nedjelju u 15 sati zakazali prosvjed ispred poduzeća.

Iako se radi o javnom poduzeću, odluke u RiTE Gacko se donose daleko od očiju javnosti. v. d. Uprava sa v.d. direktorom Miodragom Šešlijom se ponaša kao otuđeni centar moći koji odluke donosi u suprotnosti s interesom poduzeća i šire zajednice. Jedna od njih je i novo zapošljavanje u poduzeću koje grca pod teretom tehnološkog viška.

Odluka o prijemu je donesena na sjednici Uprave 16. siječnja ove godine i, mada se, spomenuli smo, radi o javnom poduzeću, točan broj novoprimljenih nismo uspjeli otkriti. Na naša pitanja odgovore nismo dobili iz Zavisnog poduzeća RiTE Gacko, a iz Elektroprivrede RS su rekli da nam odgovore može dati samo zavisno poduzeće.

Odluka o zabrani zapošljavanja i dalje na snazi?

Osim broja novoprimljenih nismo uspjeli saznati ni kada je odluka o zabrani zapošljavanja stavljena van snage. Znamo da su se u 2020. godini direktori usuglasili da je neophodno da i dalje bude na snazi, osim za deficitarne profesije nužne za poslovanje sustava.

Da je na snazi bio krajem rujna prošle godine potvrdio nam je i Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE Gacko koji je tada tvrdio da zapošljavanja nema, da RiTE Gacko ima 1885 zaposlenih i najavio novi krug otpremnina koji će obuhvatiti oko 50 radnika.

“Znam da je i prije desetak dana iz ERS stigao dopis u kojem se podsjećaju na zabranu zapošljavanja, ali je situacija ovdje takva da se na to nitko nije ni osvrnuo”, objašnjava sindikalni aktivist i dugogodišnji radnik RiTE Gacko.

“Drago je čovjeku da svatko radi, uostalom, to je i osnovno ljudsko pravo. Ali, da bi svi radili moraju se stvoriti uvjeti, a to ovdje nije učinjeno. Situacija je trenutno takva da na jedno radno mjesto dolazi 11 radnika, a i to radno mjesto je trebalo ukinuti”, slikovito objašnjava naš sugovornik.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala za “Direkt” kaže da to što javna poduzeća nemaju obvezu raspisati javni natječaj prilikom zapošljavanja dovoljno govori o načinu zapošljavanja.

“Već duže vrijeme se radi na optimizaciji cijelog holdinga ERS-a. Na javne pozive za stimulativne otpremnine se javio veliki broj radnika, međutim taj proces nije zaustavljen. Ono što je najveći strah u svemu ovome jest da će otići stručni kadar, kao što je to ranije bio slučaj sa Željezicama, umjesto preglomaznog administrativnog aparata, koji je u sva ova poduzeća u sklopu ERS zapošljavan po stranačkoj liniji godinama unazad”, navodi Ožegović. 

RITE Gacko

On kaže da je opravdan bojazan da bi nakon odlaska dijela radnika na njihovo mjesto mogli doći drugi radnici, što bi bio posao za nadležne inspekcije i tužiteljstva. 

“Treba podsjetiti da i Zakon o radu nalaže da ako poslodavac otkaže radniku ugovor o radu iz opravdanih razloga, ako uslijed tehnoloških, ekonomskih ili organizacijskih promjena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, a poslodavac radniku ne može osigurati drugi posao, tada poslodavac ne može na istim poslovima u istom mjestu zaposliti drugo lice, i to u roku od godinu dana od dana prestanka radnog odnosa”, pojašnjava Ožegović.

U poduzeću muk

U malom mjestu kao što je Gacko, lako se pronalaze veze između imena i razloga za njihovo zapošljavanje. Do sada su nepotizam i očito stranačko zapošljavanje prolazili uz ogorčenost i gunđanje, ali je posljednji prijem u RiTE izazvao toliko nezadovoljstvo da se 70-tak građana okupilo u neformalnu grupu i za nedjelju, 19. veljače u 15 sati, najavilo prosvjede pred ulazom u RiTE Gacko. 

Oni su, naime, prije 15-tak dana zahtijevali prijem kod direktora Šešlije, ali iz poduzeća se nitko nije oglasio. 

“Iskreno, očekivali smo odgovor pa smo odredili i delegaciju koja bi nas predstavljala. Ali, spremni smo i za prosvjed koji smo zakazali za nedjelju. Nisu nam dozvolili da bude ispred glavne kapije RiTE Gacko, pa ćemo se okupiti u parku ispred poduzeća. Svjedoci smo da su se sva zapošljavanja vršila političkim putem kao i da je u našoj općini preko 70 obitelji gde ni jedan član ne radi u državnim tvrtkama. Na prosvjed smo pozvali sve građane i sve braniteljske, sindikalne i političke organizacije naše općine”, rekli su za “Direkt” Dušan Adžić i Aleksandar Lečić, u ime grupe nezadovoljnih građana. 

Nadzorni odbor se ne slaže sa svojim mišljenjem

Jesu li direktor Šešlija i Uprava RiTE Gacko šutili zato što ne haju za mišljenje javnosti ili su bili zaokupljeni svojim mukama, teško je reći. Ono što je proteklih nekoliko dana javnost mogla vidjeti je kako nije samo zapošljavanje stranačko nego je takvo cijelo poduzeće. A njega trenutno razvlače dvije struje. S jedne strane struja Luke Petrovića, direktora Elektroprivrede RS i visokog dužnosnika vladajuće stranke, a s druge Srđana Milovića, bivšeg zastupnika u NSRS, bivšeg predsjednika OO SNSD-a u Gacku, još uvijek savjetnika direktora Šešlije i, generalno, osobe koja je, iza kulisa, upravljala političkim i gospodarskim životom općine. 

Ono što se zna je kako je u utorak navečer Miodrag Šešlija podnio ostavku. U srijedu je Nadzorni odbor RiTE Gacko imao telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatio ostavku i trebao imenovati Šešlijinog zamjenika.

“Nismo se usuglasili oko imena. U stvari, nismo nikoga ni razmatrali jer Vlada nije nikoga ni predložila. Imenovat ćemo jednog od članova Uprave da vrši tu dužnost do izbora novog vršitelja dužnosti”, rekao je “Direktu” jedan od članova odbora. Međutim, u četvrtak je, opet telefonski, NO poništio svoju odluku od srijede i Šešliju ponovo vratio u sedlo. Time je, naočigled javnosti, cjieli Nadzorni odbor RiTE Gacko ismijan i pomnožen s nulom.

Mediji su prenijeli da je iz Vlade signalizirano da rukovodstvo neće biti mijenjano kao i da će “zavjerenici” biti smjenjeni narednih dana. Naime, kao Šešlijin zamjenik je viđen Petar Marković, aktualni šef kluba vijećnika SNSD-a u SO Gacko i izvršni direktor za rudnik u Upravi poduzeća. Navodno je Luka Petrović sastavio ekipu koja je trebala popuniti Upravu i rukovodeća mjesta u radnim jedinicama.

U ovoj bitci je poražen, ali se vjerojatno rat nastavlja. Do sada je uglavnom ceh plaćalo poduzeće kojem nad glavom visi tužba “Boksita” iz Milića teška 30 milijuna maraka, koje je u siječnju stalo s radom zbog lošeg uglja, koje iz sve snage zagađuje sredinu, raubuje kop, a posljednjih osam godina nije rekultiviralo ni jedan kvadratni metar površine. Štoviše, nije odvojilo i sačuvalo ni kubik humusa već ga zajedno s laporcem baca u nepovrat. 

Ukratko, raspršena je svaka iluzija da se ovdje išta radi po zakonu i u javnom interesu. Iako u poznim godinama, RiTE Gacko je i dalje respektabilan objekt koji proizvodi trećinu struje u RS. Pitanje je do kada.

Stranačko zapošljavanje je postalo tradicija

Niz je faktora koji su, u svim nivoima vlasti u BiH, napravili ambijent da stranačko zapošljavanje zagospodari i preraste u tradiciju, kaže za “Direkt” Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

RITE Gacko

“Apsolutno nije važno kakve kompetencije i znanja imate, na kojem ste sveučilištu stekli znanje i zvanje, važno je samo koliko ste spremni žrtvovati se za određenu stranku i pojedinačne, osobne interese vlastodržaca. Direktorima javnih poduzeća nije važan razvoj poduzeća i gospodarstva, nego isključivo svoj džep, a jedan od načina da ga napune jest i nezakonito zapošljavanje. Na ruku im idu korumpirani sudovi i tužiteljstva i to što u ovoj državi rijetko možemo vidjeti da neki dužnosnik bude procesuiran i adekvatno kažnjen za nezakonite postupke i zloupotrebe”, smatra naša sugovornica. 

Izostanak reakcije onih koji su žrtve takvog sustava dodatno otežava cijelu situaciju. 

“Više je razloga za to, između ostalog, strah da u budućnosti ne mogu pronaći adekvatan posao ili da će biti opstruirani u nekim drugim segmentima života…Oni koji na nezakonite načine dolaze do zaposlenja  ostaju i, naravno, ne bune se, jer i zašto bi kad slobodno uživaju u benefitima koje im politička stranka kojoj su lojalni, osigura”, zaključuje Ćuskić. 

RITE Gacko