RIGOROZNO U srednjoj Bosni zabrana kretanja od 20 sati; Zabranjuje se glazba uživo i proslave

RIGOROZNO U srednjoj Bosni zabrana kretanja od 20 sati; Zabranjuje se glazba uživo i proslave
Ilustracija

Krizni stožer ministarstva zdravstva u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo je pripremio Prijedlog novih mjera za suzbijanje Covid-a 19 na području Srednjobosanske županije (SBŽ).

Zbog složene epidemiološke situacije na prostoru te županije, Vlada SBŽ je usvojila Prijedlog novih mjera, kako slijedi:

Posebne mjere:
1. Ograničeno kretanje na prostoru SBŽ u vremenu od 20 sati do 5 sati narednog dana;
2. Ograničavanje rada ugostiteljskih objekata koji pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Ograničiti broj osoba koje sjede za istim stolom na četiri, a ukupan broj gostiju ne može biti veći od 20. Zabranjuje se organizacija glazbe uživo kao i usluživanje gostiju koji ne sjede za stolom. Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta.

Ako se radi o isporuci (preuzimanju ili dostavi) hrane, pića, napitaka i slastica za van, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice. Iznimno od protuepidemijske mjere ugostiteljskim objektima iz skupina 'hoteli', dopušteno je u zatvorenim prostorima usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. U slučaju nepoštivanja ove mjere bit će izrečena mjera privremene zabrane rada.

3. Frizerski saloni, kozmetički saloni, saloni za masažu, manikira, pediker i slični saloni vršit će pružanje usluga isključivo u unaprijed dogovorenim terminima putem telefona, interneta ili na drugi prigodan način. Potrebno je planirati i na vrijeme dogovoriti tražene usluge, da bi se mogli dogovoriti termini adekvatne dužine. Istovremeno, pored osobe kojoj se pruža usluga, odobrava se prisustvo samo jedne osobe koja čeka svoju uslugu. U slučaju nepoštivanja ove mjere bit će izrečena mjera privremene zabrane rada.

4. Preporučuje se održavanje treninga i rekreativnih aktivnosti na vanjskom prostoru. U zatvorenim prostorima (teretane, fitnes centri..) preporučuje se osigurati što više površine po osobi, a najmanje 10m2. Svaki od vlasnika tih objekata mora na ulaznim vratima jasno istaknuti koja je površina objekta i koliko se osoba može maksimalno nalaziti unutar prostora. Uposlenici/treneri su obavezni nositi zaštitne maske preko usta i nosa za vrijeme rada. Strogo se pridržavati svih važećih epidemioloških mjera. U slučaju nepoštivanja ove mjere bit će izrečena mjera privremene zabrane rada.

5. Prodajna mjesta igara na sreću i kladionice moraju osigurati minimalno 6m2 po korisniku koji se nalazi u unutarnjem prostoru. Zadržavanje svesti na najmanju moguću mjeru. Na ulazu jasno istaknuti koja je površina objekta i koliko se osoba može maksimalno nalaziti unutar prostora. Strogo se pridržavati svih važećih epidemioloških mjera. U slučaju nepoštivanja ove mjere bit će izrečena mjera privremene zabrane rada.

6. Sve prodavaonice obavezne su na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici, i strogo se pridržavati ograničenja dopuštenog broja kupaca. Za prodavaonice do 200m2 neto površine, najveći dopušteni broj kupaca koji istovremeno može biti u prodavaonici određuje se na način da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 m2. Maksimalno dozvoljen broj kupaca za prodavaonice veće od 200m2 je 20 bez obzira na veličinu objekta.

Strogo se pridržavati svih važećih epidemioloških mjera. U slučaju nepoštivanja ove mjere bit će izrečena mjera privremene zabrane rada. Sve navedene epidemiološke mjere odnose se i na trgovačke centre uz obavezu organiziranog upozoravanja kupaca na obavezu pridržavanja propisanih mjera. Na ulazu, izlazu, kod zajedničkih kasa i drugim mjestima gdje može doći do grupiranja osoba osigurati Covid redara sa jasnim instrukcijama upozorenja.

7. Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu. Ova zabrana podrazumijeva zabranu organiziranja svadbenih svečanosti, rođendana i drugih proslava. U slučaju nepoštivanja ove mjere bit će izrečena mjera privremene zabrane rada objektu u okviru kojeg je organizirana neka od proslava.

Svako odlaganje provođenja mjera koje mogu utjecati na smanjenje kontakta među ljudima u uvjetima visoke incidencije i značajnog prisustva virusa u cirkulaciji može imati dalekosežne posljedice. Uz sve navedene mjere, i dalje su na snazi mjere, naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Primjena novih mjera koje je Vlada SBŽ izglasovala na današnjoj izvanrednoj sjednici se primjenjuje od 31. 3. 2021. godine do 9. 4. 2021. godine do 24 sata, s tim da će Vlada SBŽ prije isteka primjene ovih mjera na izvanrednoj sjednici ponovno odlučiti o produženju, uvođenju novih mjera ili ukidanju mjera. Vlada SBŽ još jednim poziva sve građane da se pridržavaju izdatih mjera i preporuka od strane nadležnih organa, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade SBŽ.