REZULTATI IZBORA Evo koje stranke i kandidati bi trebali ući u Skupštinu HNŽ

Izbori 2022 Skupština HNŽ

Unatoč činjenici što ni sedam dana nakon izbora nemamo približno službene rezultate volje građana, prema onome što je objavljeno na stranicama Središnjeg izbornog povjerenstva, naziru se neki obrisi novih županijskih skupština.

Neke skupštine poput ŽZH će biti pod potpunom kontrolom HDZ-a, no u ostalim će biti mnogo permutacija oko novih ili već od ranije 'provjerenih' koalicija. Jedna od županijskih skupština koja će dobrim dijelom promijeniti svoj izgled je ona u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje su vladajući HDZ i SDA izgubili izvjestan broj mandata te otvorili prostor novim strankama koje će prvi put biti u skupštinskim klupama, ali i dodatno ojačali stranke koje su već imale svoje zastupnike.

Nakon 342 obrađena biračka mjesta (97,71%) prema prvim kalkulacijama HDZ će imati 11 zastupnika (što je potvrdio i Tomislav Martinović, zamjenik Predsjedavajućeg u aktualnoj skupštini), SDA 6 zastupnika, po 3 zastupnika će imati SDP, HRS i HDZ 1990, 2 zastupnika bi pripala Demokratskoj fronti, a po jednog zastupnika bi trebali imati NES te Narod i pravda.

HDZ kao najjača stranka Skupštine će imati 2 mandata manje jer su imali 13 u prošlom sazivu, a 2 mandata manje će imati i SDA koja je ranije imala 8 mandata. SDP će imati isti broj zastupnika, dok će HDZ 1990 dobiti jedno pojačanje u klupama. Najviše novih zastupnika dobit će HRS i DF Željka Komšića, odnosno Republikanci bi trebali imati 2 nova mandata kao i DF koji u prošlom sazivu Skupštine nije imao nijednog zastupnika. Iako izabrani na SBB-ovoj listi trenutačno u Skupštini NES ima 2 zastupnika, a u ovom sazivu bi trebali ostati samo na jednom. Narod i pravda će vjerojatno imati debitanta u županijskoj skupštini jer prema dosadašnjoj analizi dobili su 1 mandat.

Izbori 2022 Skupština HNŽ

U raspodjeli mandata treba voditi računa da preferencijski glasovi ne znače ništa ukoliko određeni kandidat nema 20% od ukupnog rezultata stranke, pa tako npr. Josip Grbavac iz čitlučkog HDZ-a ne dobiva mandat unatoč tome što ima preko 4,5 tisuće preferencijalnih glasova. Također, treba uzeti u obzir da će se možda neka imena od kandidata naći na ministarskim pozicijama te će se otvoriti prostor za one 'ispod crte'. Prema ovoj neslužbenoj kalkulaciji u županijskoj Skupštini bi mogli gledati sljedeće političare:

HDZ BiH: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmvić, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško, Oliver Soldo, Marija Bošković. 

SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić

HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić

SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić

HRS: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj, Pero Čepo

DF: Zoran Mikulić, Sadina Hejub

NES: Nermin Vrtić

NiP: Omer Hujdur

Bit će zanimljivo vidjeti u narednom razdoblju i formiranje nove Vlade HNŽ, a ukoliko bude birana po provjerenoj recepturi HDZ, HDZ 1990 i SDA bi po ovom izračunu imali dovoljno ruku za dvotrećinsku većinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.