REZERVIRANO Kada bolnica nabavlja hranu dvije tvrtke ne moraju brinuti za konkurenciju

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa
Inforadar

Kada bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja nabavlja prehrambene proizvode, onda već godinama nije pitanje tko će proći na natječaju. Da poslove redovno dobivaju “Univerzal-DO” iz Doboja i banjalučka tvrtka “Novo-teks”, postala je praksa s kojom se i konkurencija pomirila. Žaliti se kažu ne vrijedi, jer natječajna dokumentacija je uvijek tako pripremljena da su favoriti unaprijed poznati, piše Impulsportal.

Da bi i jedan i drugi “šampion javnih nabavki” dobojske bolnice bili zadovoljeni, ne raspisuje se jedan, nego čak dva natječaja istovremeno, iako je riječ o jednom predmetu javne nabavke.

Tako je bilo i u listopadu prošle godine, kada je za nabavku robe za ishranu pacijenata dobojskoj tvrtki dodijeljen posao vrijedan blizu 550 tisuća, a ponuđaču iz Banjaluke gotovo istovremeno javna nabavka od cca 235 tisuća maraka, naravno bez PDV-a.

Roba je ista, ali natječajni uvjeti nisu

JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja je u listopadu prošle godine raspisala dva natječaja čiji je predmet isti – “prehrambeni proizvodi za ishranu pacijenata”.

Iako je jedan natječaj raspisan polovinom rujna, a drugi samo dvije nedjelje poslije, uvjeti za sudjelovanje u ovom nadmetanju navedeni u natječajnim dokumentacijama se drastično razlikuju.

Što tvrde stručnjaci za javne nabavke i nije čudno, jer to je način da se određenim ponuđačima “izađe u susret”.
U natječaju raspisanom 15. rujna 2023. ukupna vrijednost nabavke procijenjena je na 541 900 maraka bez PDV-a.
Kao uvjet za sudjelovanje na natječaju, od ponuđača je između ostalog zahtijevano, da dokaže da je u prethodne dvije godine kroz maksimalno tri ugovora realizirao poslove koji su predmet ove nabavke u iznosu koji nije manji od procijenjene vrijednosti ove javne nabavke.

Samo dva tjedna poslije, isti ugovorni organ je u drugom natječaju za nabavku prehrambenih proizvoda čija je ukupna procijenjena vrijednost 235 500 maraka naveo potpuno drugačije uvjete.

Međutim, ovaj put od ponuđača je traženo da u prethodne tri godine imaju realizirane poslove čija ukupna vrijednost nije manja od procijenjene vrijednosti nabavke, i to kroz maksimalno dva realizirana ugovora.

U oba slučaja od ponuđača je traženo da dostave fotografije proizvoda koje nude, na kojima je vidljiva deklaracija proizvoda.

U samo 2 dana direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Mladen Gajić potpisao je dvije odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku robe - prehrambeni artikli za ishranu pacijenata u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Prvom odlukom od 31. listopada posao vrijedan 235 260 maraka (bez PDV-a) dodijeljen je ponuđaču “Novo-teks” iz Banja Luke. Već sljedećeg dana direktor je donio odluku o još jednoj nabavci prehrambenih artikala u iznosu od 541 721,90 maraka. Za najpovoljnijeg ponuđača ovaj put izabran je “Univerzal-Do” iz Doboja.

Logično je zapitati se, kažu sugovornici, zašto su u tako kratkom vremenu raspisana dva natječaja za isti predmet javne nabavke?

Iako je iz navedene specifikacije proizvoda u natječajnoj dokumentaciji vidljivo da se ipak ne radi o istim proizvodima, očito je i da je riječ o proizvodima istog asortimana. Zbog toga je logično, a i u skladu sa zakonom bilo, da je raspisan jedan natječaj ili da je ako je to potrebno nabavka podijeljena na lotove.

Uostalom, u oba slučaja u obavještenju o nabavci je navedeno da se postupak ne dijeli na lotove jer “radi se o istovrsnoj robi”. Što je svojevrstan paradoks, jer to istovremeno potvrđuje da nije bilo potrebe za raspisivanjem dva natječaja.

Urednik portala “Pratimo tendere” Slobodan Golubović, kaže da je u ovom slučaju dosta elemenata koji ukazuju na pogodovanje određenim ponuđačima.

“Vrši se cijepanje nabavke s ciljem da se zadovolje interesi jedne i druge tvrtke. Vjerojatno su u pozadini toga svega neki nedopušteni dogovori, tako da je to razdvojeno na taj način. Upravo to što je postojala ranija suradnja s tim ugovornim organom nam govori da su ti poslovi nedopušteno rezervirani za te ponuđače. Vjerojatno imamo i neke kontakte s drugim ponuđačima, da se drugi ponuđači ne bi miješali u te postupke, jer vrlo je indikativno da za prehrambene proizvode stiže samo jedna ponuda. Odnosno da ta druga ponuda, ako i stigne, ne ispunjava uvjete zbog čega je i odbačena i da na kraju nema ni žalbe na procedure javne nabavke”, kaže Golubović.

Žaliti se (ne)vrijedi

Pored izabranog ponuđača, u oba slučaja na natječaj se kao konkurent javio još jedan ponuđač. Riječ je o tvrtki “Lala i Laćo” iz Bijeljine. Ponude ove kompanije u oba slučaja odbačene su zbog neispunjavanja natječajnih uvjeta – točnije zbog formalnih nedostataka.

Vlasnik ove tvrtke Milivoje Stanivuković također smatra da je riječ o pogodovanju favoriziranim ponuđačima, te da se radi o dogovoru o “raspodjeli poslova”. On kaže da se nisu žalili, jer ne bi ni imalo smisla, s obzirom na to da im je ponuda odbačena kao neispravna, ali da su od početka znali da se radi o namještenim natječajima.

“Kada je Novo-teks u pitanju i Univerzal Doboj, tu nikada nismo uspjeli dobiti postupak, jer su natječajni uvjeti tako podešeni. Imamo i situaciju da se traže artikli koji se ne proizvode već deset godina ili uopće ne postoje. Normalno da ne možemo da šaljemo ponudu s takvim artiklima. Imamo i situaciju da se do te mjere precizira koji se artikal traži, da ga ne bi našli ni za mjesec ili dva na tržištu, ako uopće postoji. Naravno, Univerzal dostavi takvu ponudu i ona prođe”, kaže Stanivuković.

Kada već ustanove da su natječajni uvjeti tako postavljeni, onda se, kaže, prijave s nepotpunom ponudom samo da bi sudjelovali u postupku i utvrdili nepravilnosti, jer i tako znaju da posao koji je unaprijed namješten neće dobiti.

“Mi pošaljemo ponudu samo da bismo potvrdili sumnje. Nemamo vremena raditi ispravnu ponudu, nego nabacamo bilo kakve cijene i pošaljemo. I onda odemo na uvid da nešto naučimo, da potvrdimo sumnje”.

Partnerstvo vrijedno tendera

“Univerzal – DO”, već godinama “uspješno” posluje s bolnicom “Sveti apostol Luka”. Tako su 2022. godine također dobili posao javne nabavke prehrambenih artikala, vrijednosti od 476 125, 50 maraka. U skladu s natječajnim uvjetima dobojska kompanija je jedina dostavila ponudu.

Ni tada nije zaboravljen banjalučki “Novo-tekst” koji je baš tih dana od bolnice u Doboju dobio posao nabavke “mlijeka, mliječnih proizvoda” i ostalih prehrambenih artikala u iznosu od 177.976 maraka. Na ovom natječaju se pojavio samo jedan konkurent – tvrtka “Lala i Laćo” iz Bijeljine. Povjerenstvo za javne nabavke je ponudu ponuđača iz Bijeljine odbacila, jer je znatno premašivala procijenjenu vrijednost nabavke. Međutim, utvrđeno je i da je ponuda koju je dostavio “Novo-teks” nepotpuna zbog čega je odlučeno da se postupak poništi i ponovi. Ipak, nakon uloženih žalbi, a odlukom povjerenstva za razmatranje žalbe, “Novo-teks” je dobio i ovaj posao. To što je i Povjerenstvo za žalbe pod vrlo čudnim okolnostima, s obzirom na očite nedostatke ponude, presudila u korist “Novo-teksa”, nije iznenađujuće, ako se u obzir uzmu jake političke i poslovne veze vlasnika ovog poduzeća Nove Milakovića.

Milaković je u bliskim rodbinskim i poslovnim vezama s predsjednikom Socijalističke partije Srpske, Goranom Selakom. Ova stranka je dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, zajedno sa SNSD-om Milorada Dodika. Brojni izvori tvrde da u tome leži tajna mnogobrojnih poslova koje ova tvrtka kroz procedure javnih nabavki dobiva u ovom entitetu. Bolnica u Doboju svakako nije izuzetak. Političke veze vlasnika “Univerzala –DO” nisu toliko poznate javnosti, međutim, uspjesi u javnim nabavkama preko sumnjivih procedura puno govore.

Bolnica sveti Luka apostol nabavka hrane natječaji