Revizorima i po 2500 KM, a njihovim vozačima 1700

Zukan Helez

... su financijske implikacije cijelog procesa koji se odvija traljavo, sporo i uz obilje pogrešaka.

Iz resornog federalnog ministarstva tvrde kako će revizija donijeti značajne uštede u entiteskoj blagajni, ali pri tome prešućuju koliko porezne obveznike u Federaciji košta rad revizijskih timova i njihovih "suradnika" na terenu.

Troškovi revizora

Prema mjesečnim podacima s kraja prošle godine, rad revizijskih timova plaćamo više od 85 tisuća maraka. Riječ je o dnevnicama koje revizori, njihovi pomoćnici i vozači dobivaju za rad na terenu.

Tako su troškovi, odnosno dnevnice, 15 asistenata koji su radili na pripremi i organizaciji nekakvog seminara Federaciju koštali oko 3400 KM. Skoro četiri puta više novca se iz poluprazne entitetske blagajne moralo izdvojiti za mjesečne troškove vozača revizijskih timova.

Ukupno je na putne troškove i dnevnice vozača otišlo 12.100 maraka, a neki od njih 13 "zaradili" su i po dvije prosječne plaće u Federaciji, odnosno više od 1700 KM. Troškovi tromjesečnih naknada za djelatnike angažirane na ugovor o djelu za razdoblje srpanj - rujan prošle godine koji su radili na poslovima revizije također su vrlo zanimljivi. U spomenutom razdoblju na poslovima revizije po osnovi ugovora o djelu Federalno ministarstvo za pitanja branitelja angažiralo je 41 osobu.

Osiromašili blagajnu

Njihov rad je entitetsku blagajnu osiromašio za približno 52.500 maraka. Može se zaključiti kako je rad na reviziji braniteljske populacije među unosnijim poslovima u Federaciji, jer su pojedinci angažirani u ovom procesu za nekoliko dana rada dobili i više od 2500 maraka.

Iako na popisu prednjače pravnici, zanimljivo je da se među angažiranim osobama koje rade na reviziji nalaze i politolozi, profesori jezika i književnosti, kao i pojedinci sa srednjom stručnom spremom. Osim njih, u procesu revizije angažiran je i veći broj volontera. U spomenutom vremenskom razdoblju bilo ih je ukupno 17, a za svoj rad su iz entitetske blagajne, odnosno namjenskih sredstava za reviziju braniteljske populacije, dobili nešto više od 17.700 maraka.

Među volonterima su diplomirani pravnici, ekonomisti, novinari, koji su osim "dragocjenog radnog iskustva" radeći na reviziji zaradili u prosjeku po tisuću maraka. Svi navedeni troškovi možda i ne bi bili sporni kada bi rezultati revizije bili bolji. S druge strane, sve je veći broj onih koji ostaju bez naknada zbog nelegalnih radnji.

Izvor: vecernji.ba