Revizori ulaze u Elektroprijenos BiH

Predsjednik Upravnog odbora "Elektroprijenosa BiH" Ibrahim Čolakhodžić rekao je "Glasu Srpske", poslije jučerašnje sjednice Upravnog odbora u Mostaru, da tvrtka i dalje ostaje blokirana jer uprava nije završila planove poslovanja, koje je bila dužna da završi i dostavi im na razmatranje.

- Dogovoreno je da bude angažiran neovisni revizor, koji će ispitati financijski obračun za 2007. godinu. Raspravljali smo o izradi poslovnih planova za trogodišnje razdoblje i dugoročne razvojne planove. Ovi planovi još nisu završeni, ali se ide ka tome da što prije budu definirani - rekao je Čolakhodžić i dodao da bi oni mogli biti usvojeni na jednoj od idućih sjednica Upravnog odbora koja bi uskoro trebala biti održana.

On se nada da bi unatoč problemima poslovanje "Elektroprijenosa" uskoro trebao biti deblokirano.

- Ima više sudionika od kojih ovisi deblokada, ali je značajno da se tvrtka oslobodi političkog utjecaja i da se prepusti obavljanju svoje djelatnosti. Stručnjaci imaju nekoliko otvorenih pitanja, ali je najbitnije da razgovaraju i traže rješenja - istakao je Čolakhodžić.

Na izvanrednoj sjednici Skupštine dioničara "Elektroprijenosa BiH" održanoj početkom veljače u Banjaluci dogovoreno je da investiranje u elektroprijenosnu mrežu u entitetima bude srazmjerno njihovom sudjelovanju u vlasništvu tvrtke. RS je vlasnik 41,11 posto, a FBiH 58,89 posto kapitala "Elektroprijenosa". Tada je zaključeno da na temelju istog principa bude izrađena i struktura zaposlenih, a da uprava odluke donosi konsenzusom. Na tim uvjetima inzistirala je RS, ali FBiH uporno odbija dogovor bude proveden u djelo.

Tek poslije potpune realizacije tog dogovora biće deblokiran rad "Elektroprijenosa" na čijim računima se nalazi oko 220 milijuna maraka neutrošene dobiti iz prethodnih godina.

Natječaji

Na sjednici Skupštine dioničara "Elektroprijenosa BiH", koja je održana u veljači, usvojena je i preporuka o razrješenju postojeće uprave i imenovanju nove.

Rok za dostavljanje prijava na natječaj za izbor generalnog direktora, pet izvršnih direktora i tri člana Odbora za reviziju istekao je 23. svibnja i u tijeku je daljnja konkursna procedura.