REVIZIJA POTVRDILA Dvojica suspendiranih tužitelja Tužiteljstva BiH već šestu i sedmu godinu dobivaju punu plaću

Salihović Mihajlović tužitelji
Avaz/rtvbn

Iako su tužitelji Tužiteljstva BiH Goran Salihović i Božo Mihajlović suspendirani još 2016. odnosno 2017. godine, oni već sedmu odnosno šestu godinu iz državnog proračuna primaju punu plaću i sva ostala prava iz radnog odnosa kao drugi tužitelji Tužitejstva BiH, koji, za razliku od njih, obavljaju svoj posao svakodnevno, piše Fokus.

Na ovu činjenicu ukazali su državni revizori u najnovijem revizorskom izvješću o radu Tužiteljstva BiH za prošlu godinu.

"U broj zaposlenih kojima je tijekom godine obračunata i isplaćena plaća uključena su i tri tužitelja koja su suspendirana. Dva tužitelja su suspendirana već duže vremensko razdoblje (u tijeku 2016. i 2017. godine) zbog pokrenutog kaznenog postupka protiv istih dok je jedan suspendiran tijekom 2022. godine. Tužiteljstvo ne može utjecati na trajanje postupaka koji se vode pred sudom, međutim navodimo činjenicu da, u skladu s važećim odlukama, ovi tužitelji ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu plaću dok su pod suspenzijom", naveli su državni revizori, skrećući pažnju na ovu anomaliju.

Suspendirana Kajmaković

Treća tužiteljica o kojoj je riječ jeste Diana Kajmaković koja je suspendirana 31. listopada prošle godine. Inače, Kajmaković je završila na američkoj crnoj listi, a protiv nje se trenutno u VSTV-u vodi disciplinski postupak za niz zloupotreba, između ostalog, i u predmetima vezanih za Sky aplikacije.

Kada je riječ o Salihoviću, u Županijskom sudu Sarajevo protiv njega se vodi proces zbog zloupotrebe polože i pribavljanja protupravne koristi. Salihoviću je na teret stavlja da je u razdoblju od veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM.

Nisu ispoštovane preporuke

I pored preporuka Ureda za reviziju, Tužiteljstvo nije do kraja ožujka 2023. godine preispitalo niti suštinski izmijenilo Pravilnik o utvrđivanju kriterijia za razvrstavanje radnih mjesta stručnog osoblja u kategorije i platne razrede kako bi ga uskladilo s odredbama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine.

Izvršene izmjene u rujnu 2022. godine odnosile su se na dodavanje radnih mjesta koja su predviđena Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji iz travnja 2022. godine.

Također, ni u okviru radnih mjesta u Tužiteljstvu nije napravljena razlika u osnovnim mjesečnim plaćama kod pozicija koje u opisu poslova imaju poslove isključivo vezane za predmete iz nadležnosti institucije i po svojoj prirodi su specifični u odnosu na pozicije čiji opis poslova nije u direktnoj vezi sa osnovnim nadležnostima Tužiteljstva (knjižničar, prevoditelj i sl.).