RESPIRATORI Podignuta optužnica protiv Fadila, Fahrudina, Fikreta, ali i Jelke Milićević

RESPIRATORI Podignuta optužnica protiv Fadila, Fahrudina, Fikreta, ali i Jelke Milićević
Fena

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv slijedećih osoba, kao i pravne osobe - Fadil Novalić,  Fahrudin Solak,  Fikret Hodžić,  „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica,  Jelka Milićević.
 
Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi  "F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela:

-Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u svezi sa kaznenim djelima:-Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH
-Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, iz članka 219. KZBiH,
-Pranje novca, iz članka 209. KZBiH,
-Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH,
-Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH, 
-Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS, 

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo - Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.
 
Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa. 

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila  imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine.
 
Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.
 
Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim  slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.
 
Tužilteljstvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo - Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.