RESPIRATOR KRIMINALCI SE PRAVE LUDI Solak i Hodžić se još nisu javili na odsluženje kazne, hoće li Sud izdati tjeralicu?

Novalić Solak i Hodžić idu u zatvor
Avaz

Bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je u slučaju Repiratori pravomoćno osuđen na šest godina zatvora i Fikret Hodžić, koji je u ovom procesu dobio kaznu od pet godina zatvora još se nisu javili na odsluženje kazne, iako im je kao datum javljanja u državni zatvor određen 29. veljače. Ovu vijest potvrdio je za Oslobođenje i direktor zatvora Siniša Perković.

"Od Suda BiH nismo dobili nikakav drugi uputni akt, osim prvog gdje je kao datum javljanja naveden 29. veljače. Njih dvojica se nisu javili prema tom uputnom aktu i mi smo, u skladu sa procedurama, o svemu obavijestili Sud BiH".

Podsjećamo, Solak i Hodžić su podnijeli molbe za odgodu izvršenja kazne, ali im je prošlog tjedna Sud BiH odbio ove molbe. Uz odbijenicu im je ostavljen rok od tri dana za upućivanje žalbe na ovo rješenje.

"Obavještavamo Vas da, za osuđene Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka, Sud nije zaprimio žalbe na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, rečeno je sa Suda BiH.

S obzirom na ove odgovore postavlja se pitanje, kada istječe rok za ulaganje žalbe na rješenje. Naime, ako rok traje tri dana, a oni se nisu javili na odsluženje, smatraju li se Solak i Hodžić bjeguncima, hoće li biti uhićeni i hoće li će biti izdana potjernica za njima?

Međutim, ako rok traje tri radna dana, onda obrane Solaka i Hodžića, zbog praznika i vikenda, imaju još dva dana roka za ulaganje žalbe.

Treći osuđeni u ovom predmetu, bivši premijer FBiH Fadil Novalić na odsluženje kazne bi se trebao javiti 6. ožujka. I on je podnio molbu za odgodu izvršenja kazne.

"Obavještavamo Vas da će Sud u zakonskom roku odlučiti o molbi osuđenog Fadila Novalića za odgađanje izvršenja kazne zatvora", rečeno je Oslobođenju iz Suda BiH